Orbán plánuje v Budapešti velké stěhování institucí, většina obyvatel nesouhlasí

Budapešť možná čeká velké stěhování institucí. Maďarský premiér Viktor Orbán by svůj úřad rád přesunul na druhou stranu Dunaje. Kvůli tomu ale potřebuje uvolnit prostory Budínského hradu, kde momentálně sídlí třeba národní galerie nebo jiná muzea. Jejich nové místo má být v hlavním parku v Budapešti, který pak prý bude magnetem pro turisty. Zatímco příznivci plánu vidí v celém nápadu investici století, část lidí v Budapešti se bojí, že přijdou o nejenom o park, ale i o hrad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pod královským palácem Budínského hradu zábava teprve začíná

Pod královským palácem Budínského hradu zábava teprve začíná | Foto: Gregor Martin Papucsek

Viktor Orbán chce po sobě v Budapešti nechat "betonovou stopu", říkají odpůrci chystaných institučních škatulat, jako třeba starosta 14. budapešťského obvodu Gergely Karacsony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda Viktora Orbán plánuje v Budapešti velké stěhování institucí. Podrobnosti přidává Vojtěch Berger

Vláda totiž hodlá přestavět Budínský hrad vysoko nad Dunajem do podoby, jakou měl před druhou světovou válkou, a přestěhovat do hradního areálu i premiérský úřad.

Nejenom starosta Gergely si myslí, že vláda by klidně mohla zůstat tak jako doteď v obrovské a ne zcela využité budově parlamentu. Ušetřily by se peníze, a kdyby se navíc z hradu stala de facto vládní čtvrť, výrazně by to omezilo pohyb turistů v této prestižní části Budapešti.

Vládní plány ale počítají s přílivem zahraničních návštěvníků jinde. V městském parku Városliget se nedávno aktivisté ostře pohádali s policií, když protestovali proti kácení stromů právě kvůli vládnímu projektu. V parku má totiž vyrůst nová národní galerie, nový dům hudby a další stavby za víc než půl miliardy eur. Všechno navrhli uznávaní architekti ze zahraničí, třeba Sou Fujimoto z Japonska.

Dvě stě let starý veřejný park Városliget, Budapešť | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

„Střeše mého domu hudby tu už někteří začali přezdívat palačinka. Ukazuje to, že se jich návrh té budovy nějak dotýká,“ říká architekt.

Vedení Budapešti si slibuje, že by podobně extravagantní stavby zvýšily počet návštěvníků města až o pětinu. Podle nedávného průzkumu se ale až 75 procent dotázaných obyvatel Budapešti vyslovilo proti tomu, aby se v jejich parku stavělo cokoli nového.

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme