Pohyb je důležitý, říká organizátorka Běhu naděje, který bojuje proti rakovině

Mezi sportovními nadšenci asi není málo pamětníků a příznivců svého času velmi populárního Běhu Terryho Foxe, který se rozšířil z Kanady do několika desítek dalších zemí. Před pár lety sice tato sportovně humanitární akce ve světě zanikla, ale v tuzemsku má naštěstí postaráno o svoje volné pokračování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Propagovat pohyb a zároveň také získávat prostředky na boj proti rakovině - takové poslání měla akce, která našla právě v Česku mimořádně úrodné podhoubí. Pod jejím zánikem se onehdy podepsala Nadace Terryho Foxe sídlící v Torontu.

Ta jakoby si dávala záležet na tom, aby všem organizátorům co nejvíc zkomplikovala život. A v případě tuzemských pořadatelů nepomohla ani morální podpora kanadského velvyslance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Běh naděje před lety nahradil kdysi populární Běh Terryho Foxe

„Pan Michael Calcott psal několikrát na nadaci dopisy s vysvětlením, proč tady nejsme schopni nadaci fyzicky pojistit, že to naše zákony nepovolují. Vůbec se nám nenamáhali ani odpovědět, prostě jako kdyby ani nebyli,“ vybavuje si koordinátorka Běhů Terryho Foxe Hana Wichová.

Na rozdíl od mnoha dalších zemí, kde svérázný postoj Nadace Terryho Foxe definitivně odradil pořadatele od dalších pokusů, v Česku se propagátoři chvályhodné myšlenky nevzdali.

„S pořadateli jsme se tedy domluvili na tom, že budeme pokračovat dál, protože je potřeba, aby si lidé uvědomili, že se musí hýbat a že je potřeba, aby pro svoje tělo něco vědomě udělali,“ vysvětluje Wichová.

A tak se narodil Běh naděje pořádaný stejně jako někdejší Běh Terryho Foxe od jara do podzimu v desítkách míst po celé republice. Význam a půvab této akce však nespočívá jen v propagaci rekreačního sportování. Nadále totiž platí, že výtěžek z dobrovolného startovného je určen na boj proti rakovině.

„Jen bych byla velice ráda, kdyby se to více dostalo mezi lidi, aby si více uvědomili, že ta humanitární sbírka tady je a že pokračujeme dál,“ přeje si koordinátorka Běhů naděje.

Takovouto pomoc už nejednou ocenila Česká onkologická společnost.

„My si velmi této spolupráce ceníme. Sportovní aktivity totiž přirozeně zlepšují zdravotní stav obyvatelstva,“ dodává doktorka Vladimíra Stáhalová z České onkologické společnosti.

Aleš Procházka, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme