Sebevražedný útok v Pákistánu si vyžádal 70 obětí, k atentátu se přihlásil Tálibán

Při sebevražedném atentátu na severovýchodě Pákistánu zemřelo nejméně 70 lidí. Přes tři stovky dalších utrpěly zranění. Většina obětí útoku, který se stal u parku na předměstí Láhauru, jsou ženy a děti. K atentátu se přihlásila odnož Tálibánu, podle které útok mířil na křesťanskou menšinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři odvážejí zraněné, k atentátu došlo u parku na předměstí Láhauru

Záchranáři odvážejí zraněné, k atentátu došlo u parku na předměstí Láhauru | Zdroj: Reuters

Útočník, který se odpálil v parku na předměstí desetimilionového Láhauru, metropole Paňdžábu, největší a nejbohatší pákistánské provincie, měl podle prohlášení úřadů asi 20 kilogramů trhaviny. Měl také batoh se šrouby, které ničivý efekt nálože ještě zvýšily.

"Provedli jsme útok v Láhauru, protože naším cílem jsou křesťané," uvedla v prohlášení organizace Džamáate Ahrár, která je jednou z frakcí radikálního hnutí Tálibán. Ta rovněž pohrozila, že je připravena provést další útoky, mimo jiné i na školy.

"Všichni zpanikařili a rozeběhli se na všechny strany. Řada lidí uvízla u brány parku. Všude okolo byla těla,“ popsal atentát jeden ze svědků.

Provinční vláda okamžitě po útoku nařídila uzavření všech veřejných parků a vyhlásila třídenní smutek. Zavřely také obchody na láhaurské hlavní nákupní třídě.

Útoky odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Pachatelé podle něj musí být urychleně hnáni před spravedlnost. Šéf OSN také vyzval pákistánskou vládu, aby učinila vše pro ochranu náboženských menšin a všech ostatních lidí v zemi.

Islamističtí ozbrojenci v posledních letech útočili na křesťanské a další náboženské menšiny v Pákistánu opakovaně. Řada lidí proto vládu obviňuje z nečinnosti.

Armáda boj proti Tálibáncům zesílila po jejich atentátu z prosince 2014 na péšávarskou školu, při kterém zahynulo 153 lidí. Na armádní ofenzívu ale ozbrojenci odpověděli novými útoky, kterými jen od počátku letošního roku připravili o život už desítky lidí.

ČTK, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme