Lucie Bílá si jela pro zlatou medaili do Jablonce

16. říjen 2017

Dárek - dá se říci k 50. narozeninám - dostala zpěvačka Lucie Bílá od České mincovny v Jablonci nad Nisou. O velikonočním víkendu už se mohla těšit z prvního zlatého exempláře medaile se svým portrétem.

Medaile, kterou přijela osobně vyrazit do Jablonce před velikonočním víkendem, je součástí sběratelské edice s názvem Slavíci ve zlatě. „První vyšla s Karlem Gottem k jeho pětasedmdesátinám. A druhá byl Waldemar Matuška. A teď jsme u Lucie Bílé, takže se nám propojil nejslavnější pár Slavíků – Gott a Bíla,“ řekl Lukáš Jokl z České mincovny.

Zpěvačka měla možnost si svůj portrét vybrat z několika návrhů. Zvítězil u ní ten, na kterém ji výtvarník Martin Dašek na lícní straně medaile ztvárnil usmívající se s rozpuštěnými vlajícími vlasy. „Některé portréty si paní Bílá sama navrhla, některé jsem hledal já,“ řekl autor medaile o návrzích.

Jako centrální motiv rubové strany pak zvolil její autogram s typickým srdíčkem.

Ve sběratelské sérii Slavíci ve zlatě teď kromě zlaté uncové medaile Bílé vychází i zlatá půluncová a také stříbrná uncová. Prozradíme pro představu těch, kteří nevědí, jaká je jejich cena - že zlatá přijde na více než padesát tisíc korun.

A co by si Lucie Bílá kromě medaile k narozeninám přála? „Aby mi všechno letos vyšlo. Třeba i nová letošní deska,“ řekla. A prozradila, že medaile sbírá. „Vy to nevíte. Ale mám všechno, co česká mincovna udělala,“ prozradila na sebe. „A třeba i mě jednou bude někdo sbírat.“

autor: David Hamr
Spustit audio