Problém s vývojem vakcíny proti viru zika. Scházejí jeho živé vzorky

Laboratořím ve světě scházejí vzorky viru zika, který možná způsobuje nedostatečně vyvinutý mozek u novorozenců. Pro to, aby mohly vyvinout vakcínu proti nákaze nebo i jen test na její přítomnost, by potřebovaly živý exemplář samotného viru. Jenže těch se nedostává. Podle brazilského deníku Estado de São Paulo se tak začíná rozvíjet černý trh se vzorky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování krve na přítomnost viru zika

Testování krve na přítomnost viru zika | Zdroj: Reuters

Podle deníku vzniká síť pro pašování vzorků ziky ven z Brazílie. Redakci to potvrdili významní zástupci dvou jihoamerických výzkumných ústavů pod podmínkou anonymity.

Přestože na plné obrátky jedou hlavně veřejné instituce, pro soukromé firmy to může být dobrý byznys. Zástupkyně ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) pro inovace Marie Paule Kienyová nedostatek materiálu přiznala. V existenci černého trhu ale nevěří.

Na začátku měsíce přitom na krizovém zasedání kvůli viru zika mluvila o tísňové situaci a potřebě podpory výzkumu a vývoje.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

„Toto je pro nás skutečný budíček. Samozřejmě že musíme pracovat na této konkrétní epidemii, to je teď nouzová situace. Ale také potřebujeme nadále podporovat oblast výzkumu a vývoje,“ prohlásila tehdy Kienyová.

Na nedostupnost biomateriálu, který je nezbytný pro další vývoj, si už veřejně stěžovaly například laboratoře v Indii nebo v Singapuru.

Světová zdravotnická organizace v současnosti registruje přes 30 firem nebo institucí, které vyvíjejí test na přítomnost viru zika v těle. Vakcínu vyvíjí celkem na 14 místech a 14 farmaceutických firem nebo výzkumných ústavů vlastní vývoj zvažuje.

WHO chce situaci s Brazílií řešit

Ovšem Brazílie, kde jsou s virem největší problémy a měli by tedy mít k dispozici nejvíc vzorků, běžně jejich vývoz ze země neumožňuje. Podle Jorge Kalila, ředitele jednoho z největších výzkumných ústavů na kontinentu, Institutu Butantã, se Brazílie ráda podělí.

„Musíme být ovšem ochráněni a zabránit tomu, abychom poté, co bychom spolupracovali, museli kupovat výsledný produkt od organizace, která využila naše vzorky. Musíme udělat dohody o spolupráci,“ cituje Kalila deník Estado de São Paulo.

S něčím podobným byl v roce 2007 problém v případě Indonésie a ptačí chřipky. Země ze stejného důvodu nechtěla poskytnout biologický materiál potřebný pro vývoj očkovací látky.

Světová zdravotnická organizace ale už teď ústy své ředitelky Margaret Chanové slíbila, že se ve spolupráci s Brazílií pokusí nedostatek vzorků viru zika vyřešit.

David Koubek, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme