Policisté kontrolovali o velikonočním pondělí řidiče a ptali se, jestli pili

28. březen 2016

Policisté tradičně o velikonočních svátcích častěji hlídkují na silnicích. Především kontrolují, jestli řidiči před jízdou nepili alkohol. O Velikonočním pondělí dopoledne (28.3.) dopravní policisté zastavovali auta například na okraji Žatce.

„Dobrý den, pane řidič. Silniční kontrola…“ Pan Tomáš nenadýchal žádný alkohol. „Já jezdím vždycky bez alkoholu. Dávám si pozor, mám dechometr v autě. Pokud si nejsem jistý, tak si to vyzkouším,“ prozradil.

„To víte, že jsem měla půllitr piva,“ zažertovala před policisty řidička paní Liana. Ale i v jejím případě v dechu – nula. „Já nepiju. A naopak odsuzuju ty, kteří řídí opilí a pak způsobí nějakou dopravní nehodu,“ dodala už vážně.

Pozor na alkohol za volantem si dává i pan Pavel, kterého dopravní policisté také zastavili. I on neměl v dechu žádné stopy po alkoholu. A jak se kontroluje, aby to pokaždé dopadlo takto?: „Byl jsem včera na chalupě a pak jsem čekal do jedné hodiny, abych si byl jistý,“ řekl.

„Je to nebezpečné v tom, že řidič si ani neuvědomuje, že ten alkohol na něj působí. Večer si dá pivo nebo něco podobného. Ráno se vzbudí a myslí si, že je v pohodě. Jenže i ty reakce má pomalejší, horší vidění,“ upozornil na zákeřnost takzvaného zbytkového alkoholu Jan Pechout z BESIPU. „Je to zkrátka stejné, jako kdyby sednul za ten volant hned.“

Kontroly v Ústeckém kraji pokračovaly až do večera. A jak dopadla dopolední kontrola řidičů u Žatce? Policista Petr Novák k tomu řekl: „U každého řidiče byla provedena dechová zkouška, vždy s negativním výsledkem.“ Přesto jednu pokutu policisté dali – řidiči, který měl už několik dní propadlou technikou.

Policisté kontrolují u Žatce alkohol na Velikonoční pondělí
autor: hau
Spustit audio