Ivan Trojan načítá rozhlasovou podobu Kosatíkova životopisu Emila Zátopka

Fenomenální běžec Emil Zátopek. Jednou hrdina, podruhé muž určený režimem k zapomnění. V Českém rozhlase se právě dokončuje natáčení četby na pokračování podle knihy Pavla Kosatíka Emil Běžec 00:10. Životem české legendy provede posluchače herec Ivan Trojan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emil Zátopek

Emil Zátopek | Foto: Roger Rössing

„Získat tři zlaté medaile na jediné olympiádě na všech třech vytrvalostních tratích - 5 a 10 kilometrů plus maraton - se po něm doposud nikomu nepovedlo,“ komentuje Zátopkova vítězství v Helsinkách v roce 1952 spisovatel Pavel Kosatík hlasem Ivana Trojana v četbě na pokračování.

Kosatík předkládá v Emilu Běžci čtenářům první ucelený životopis Emila Zátopka. Do vydání knihy se životem tohoto sportovce zabývali autoři jen okrajově. Až na jednu čestnou výjimku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Českém rozhlase vzniká zvuková podoba knihy Pavla Kosatíka Emil Běžec o slavném atletovi Zátopkovi

„Jako dítě mi ho zprostředkoval Ota Pavel, který napsal knížku sportovních povídek Plná bedna šampaňského. Povídka se jmenovala Jak to tenkrát běžel Zátopek,“ vzpomíná Ivan Trojan.

Pro tehdy 12letého Trojana se díky povídce stal Zátopek hrdinou. Pro režiséra četby na pokračování Aleše Vrzáka není příběh Emila Zátopka vůbec jednoznačný.

„Je obrazem sportovce, na kterého jsme my jako spoluobčani nakladli příliš mnoho touhy, jak ho vidět. Je to obecný lidský problém, že když je někdo úspěšný a slavný, tak máme pocit, že musí být i obrovskou morální hodnotou pro společnost. To je požadavek zcela špatný,“ myslí si Vrzák.

„Běhal celý život a bavilo ho to. Nemohl si pomoci. V zimě, v létě, ve dne, v noci. Když byla tma, svítil si na to baterkou, aby se nezabil. A když napadl sníh a venku běhat nešlo, zavřel se s běháním doma, kam to zrovna šlo. Třeba do koupelny. A když tam bylo namočené prádlo, při skippingu si je nohama zároveň vypral. Překonal 61 československých a 18 světových rekordů. Všechny jsou dnes dávno překonány běžci, kteří po něm začali závodit jako on a dál posunuli hranice lidských možností.“ (ukázka z rozhlasové četby na pokračování Emil Běžec)

Z tváře režimu politickým vyvrhelem

Kniha popisuje několik životů Emila Zátopka. Ten sportovní, který komunisté v 50. letech využili k propagandě. I ten, který vedl po roce 1968, kdy vystoupil proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Z tváře režimu se změnil v politického vyvrhele, kterému dovolili pouze vrtat studny na moravském a českém venkově. Režiséra Aleše Vrzáka nepřekvapila samotná kniha. Jen potvrdila, jak složitou osobností Emil Zátopek byl.

„Jednou bych chtěl zjistit, jaký měl vnitřní životní postoj. Co prožívá člověk, s kterým společnost manipuluje a který je vsunut na jakýsi piedestal a možná ani nechce, ale musí se chovat tak, jak to po něm okolí požaduje,“ uvažuje Vrzák.

První díl z Emila Běžce uslyší posluchači na stanici Českého rozhlasu Dvojka 4. dubna ve 22 hodin.

dab, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme