Ne každé sázení stromků je přínosné. Někdy za něj dokonce hrozí pokuty

Stromky vysázené bez povolení teď řeší ochranáři i úřady na Vysočině. Často jen náhodou zjistí, že na mezích, loukách nebo pastvinách majitel pozemku vysázel stromy, ale přitom mu chybí potřebná razítka. To je ale nelegální a podle ochranářů tak navíc může zlikvidovat velmi cenné lokality s chráněnými rostlinami a živočichy. Za nepovolené zalesňování také hrozí vysoká pokuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žákova hora ve Žďárských vrších

Žákova hora ve Žďárských vrších | Foto: Petr Mückstein

„Právě procházíme kolem mezičky, kde postupně začíná docházet k plíživému zalesňování. A zrovna tohle je ideální místo pro některé druhy bezobratlých živočichů a vzácnější druhy rostlin,“ ukazuje Kamila Juřičková ze Správy CHKO Žďárské vrchy na smrky vysázené na mezi u potoka.

V nedalekém lesíku přímo na louce pak rostou jak stromy zhruba pětimetrové, tak i malé, vysázené nedávno.

V obou případech jde podle Kamily Juřičkové o nelegální zalesňování, protože majitel nemá potřebná rozhodnutí o změně využití území, ke kterým je nutné i vyjádření CHKO.

Biotopy chráněných druhů

K zalesňování jsou podle ní často vybírána špatně přístupná nebo neúrodná místa jako meze, strmé stráně, podmáčené louky, nivy potoků nebo lesní enklávy.

„A právě tato místa představují v krajině obvykle poslední cenné prvky s vysokou biodiverzitou a často jsou i biotopem chráněných i ohrožených druhů rostlin a živočichů. Zalesněním těchto biotopů v krajině tato stanoviště v krátké době zanikají,“ vysvětluje Juřičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Andrey Kratochvílové o nelegálním vysazování stromů na Vysočině

Navíc se zalesňováním zarovnávají okraje lesů a krajina se tak podle ochranářů mění na jednolitou, složenou jen z orné půdy a lesních porostů.

Majitel lesa ve Žďárských vrších se ale tomu, že lidé zalesňují načerno, nediví. Vyřídit potřebná povolení totiž trvá dlouho a navíc je vyjmutí z půdního fondu zpoplatněné.

„Je to složité na vyřízení, musí k tomu být projektová dokumentace. Na Vysočině, pokud má někdo louku a chce zalesnit, platí 94 korun za metr,“ říká majitel lesa.

Hrozí pokuta v řádu desítek tisíc

Potřebná povolení pro zalesňování si musejí vyřídit i majitelé pozemků, které nepatří do chráněné krajinné oblasti. Jinak je mohou čekat sankce.

Centrální oblast Žďárské vrchů | Foto: Martin Vavřík, Wikipedia, public domain - volné dílo

„Hrozí jim jednak postih podle stavebního zákona, protože zalesnili pozemek bez povolení stavebního úřadu. Dále postih podle zákona o ochraně zemědělského půdního fondu,“ říká vedoucí odboru stavebního a životního prostředí v Novém Městě na Moravě Lenka Jamborová.

Za nepovolené vysazení lesa mohou majitelé dostat pokutu v řádu desítek tisíc korun. Pokácení vysazených stromů zatím podle Jamborové zákon neumožňuje.

dab, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme