Únosce egyptského letadla prý žádá propuštění vězněných žen

Motivem muže, který dnes unesl egyptské letadlo na Kypr, není terorismus. Řekl to kyperský prezident Nikos Anastasiadis. Podle nových informací, které získala kyperská mediální společnost CYBC, únosce žádá o propuštění žen vězněných v Egyptě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unesené egyptské letadlo na kyperském letišti

Unesené egyptské letadlo na kyperském letišti | Zdroj: ČTK

Dopoledne se ale objevily zprávy, že únosce má na Kypru bývalou ženu nebo partnerku a že požádal o to, aby jí byl předán jeho písemný vzkaz. Za motiv činu se tedy pokládaly osobní rodinné poměry.

Nevysvětleny zůstaly původní zprávy, podle nichž chtěl muž získat na Kypru azyl a od posádky letadla chtěl původně, aby letěla do Istanbulu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Únosce egyptského letadla na Kypr měl pro svůj čin zřejmě osobní důvody. Na palubě zůstává 7 rukojmí. Více od Štěpána Macháčka

Stejně nejasná zůstává identita únosce. Na sociálních sítích se objevily fotografie únosce z paluby letadla, který byl egyptskými sdělovacími prostředky identifikován jako profesor veterinární medicíny na univerzitě v Alexandrii Ibráhím Samáha. Tento muž se ale později přihlásil jako pasažér, který byl v letadle, avšak není únoscem.

Kyperské ministerstvo zahraniční nyní únosce identifikovalo nově jako Sajfa Addína Mustafu.

Na palubě letadla byla podle společnosti EgyptAir, jíž letadlo patří, sedmičlenná posádka, jeden bezpečnostní agent a přes 50 cestujících, mezi nimi také cizinci.

Únosce většinu z nich propustil, avšak stále drží tři pasažéry, tři členy posádky a bezpečnostního agenta. Podle egyptské vlády vyjednávání s ním pokračuje.

Unesené egyptské letadlo na kyperském letišti | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Incident znovu obrátil pozornost na bezpečnost egyptské letecké dopravy. Egypt se těžko vzpamatovává z důsledků teroristického atentátu na ruské letadlo, v jehož troskách loni v říjnu na Sinajském poloostrově zemřelo všech 224 lidí z jeho paluby. K činu se přihlásili radikálové z Islámského státu.

Trasa uneseného letadla | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Unesené egyptské letadlo na kyperském letišti | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme