Starosty obcí na Berounce rozdělil návrh na stavbu přehrady

Zabránit ničivé stoleté vodě na dolním toku Berounky se dá podle Povodí Vltavy jen stavbou suché hráze. Ta by mohla vzniknout v Roztokách u Rakovníka, uprostřed CHKO Křivoklátsko, Návrh je zatím na úplném začátku, už teď ale proti němu protestují jak starostové z Křivoklátska, tak i ochránci přírody, kterým se nelíbí případné dopady na chráněnou krajinnou oblast. Starostové níže po proudu návrh naopak vítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roztoky u Rakovníka, místo kde by mohla stát na Berounce přehrada

Roztoky u Rakovníka, místo kde by mohla stát na Berounce přehrada | Foto: Kateřina Havránková

Vodácké kempy, trampské osady, rekreační chatky a malebná příroda známá z příběhů Oty Pavla. Tak vypadá horní tok Berounky. Tamní obyvatele teď vyděsila představa, že by kousek od hospody u Rozvědčíka měla stát přehrada. Sepisují petice a na duben chystají demonstraci.

„Támhle Višňová, známý kemp, několik rekreačních objektů. Tohle všechno by muselo přijít pryč,“ říká starostka Roztok Lenka Peterková (za Nezávislé), když ukazuje prostor, kde by měla hráz stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosty obcí na Berounce rozdělil návrh na stavbu přehrady. Natáčela o tom redaktorka Kateřina Havránková

Dvě části Berounky, dva odlišné zájmy. Zatímco na horním toku chtějí ekologové zachovat unikátní přírodu chráněnou UNESCO a obyvatelé zase romantický ráz krajiny, starostové na dolním toku by ocenili především protipovodňová opatření, která by bránila města před častými záplavami. Například dobřichovický starosta za hnutí Máme rádi Dobřichovice Petr Hampl.

„Dobřichovice byly jedním z měst nejvíc postižených povodní v roce 2002. Zhruba polovina domů tady byla zasažena povodní,“ připomíná starosta.

Studie, kterou teď starostům od Berounky představilo Povodí Vltavy, zkoumá, jestli lze vůbec stoletou vodu na Berounce zadržet, a pokud ano, tak kde. Nejvhodnější místo na suchou přehradu, kterou by v běžné situaci voda pouze protékala, našli odborníci v Roztokách u Rakovníka.

Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly ale nic není rozhodnuto. Jeho podnik prý pouze ukázal možnost, jak by Řevnice, Dobřichovice i Praha mohly dostat účinnější ochranu před velkou vodou.

„Jenom při poslední povodni v roce 2013 v profilu Praha-Chuchle tvořil průtok z Berounky jednu třetinu,“ říká Kubala.

Roztoky u Rakovníka. Místo pro budoucí přehradu na Berounce | Foto: Kateřina Havránková

Šéf povodí ale zdůrazňuje, že materiál zatím vůbec nezohledňuje otázku životního prostředí. A právě u ekologů návrh narazil. Například u ředitele středočeské Agentury ochrany přírody Jaroslava Obermajera. „To místo je v podstatě unikátní i z mezinárodního hlediska ochrany krajiny,“ vysvětluje.

Ačkoliv podnět k vypracování studie dala krajská skupina pro prevenci před povodněmi, samotný středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) by na Křivoklátsku místo suché přehrady radši viděl národní park, který se už několik let nedaří vyhlásit.

„Kraj nepodporuje regulaci Berounky, vidíme velké přírodní bohatství tohoto území,“ říká hejtman.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme