Další plošné sledování lidí tam, kde je zájmových osob minimum, varuje právník

29. březen 2016

V Belgii a Francii pokračují po atentátech z minulého týdne policejní razie. Odkrývá se při nich to, jak spletitá byla a je síť teroristů, jak skutečných, tak těch potenciálních.

Ruku v ruce s tím se snaží ministři vnitra a spravedlnosti evropských zemí popohnat návrhy, které leží na stole přinejmenším od loňských útoků v Paříži. Usilují o jmennou evidenci cestujících v letecké dopravě, zákazy nákupů některých zbraní, zpřísňuje se dohled v komunikačních kanálech, v metru, na letištích a jinde.

V této atmosféře ochránci soukromí a lidských práv jen slabě namítají, že omezování osobních svobod vlastně může znamenat vítězství teroristů.

„Po tom, co se odehrává nyní v Evropě, je třeba přijmout taková opatření, která zabrání dalším útokům teroristů na bezbranné lidi,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý náčelník generálního štábu české armády generál Jiří Šedivý.

Podle něj Evropská unie musí přijmout taková opatření, která umožní státům, že se budou cítit komfortně v daném prostou, a nebudou muset přijímat taková opatření, kde budou proti zájmům Evropské unie.

Jmennou evidenci pasažérů letecké dopravy požadovaly od Evropy už dávno USA, připomněl Šedivý.

„My jsme se strašně dlouho bránili, a najednou zjišťujeme, že tady probíhá nekontrolovaný pohyb teroristů nebo podezřelých osob. I to je věcí Evropské unie,“ zopakoval generál.


Šedivý: „To je ten problém. My v určitém okamžiku nevíme, kdo je podezřelý, a kdo ne. V evidenci cestujících se dá ale vyhledat daná osoba, které je v hledáčku tajných služeb, a případně ji potom vysledovat, když se něco stane.“

Právník nevládní organizace Iuridicum remedium Jan Vobořil je přesvědčen, že vše je otázkou míry.


Vobořil: „Letecké společnosti už data o pasažérech mají, policie si je může vyžádat. Nemyslím, že vytvořením obrovské databáze cestujících získáme větší míru bezpečnosti... Je to krok špatným směrem, je to zase plošné sledování všech, kdy zájmových osob je naprosté minimum.“

„Nikdo z nás nechce, aby nám tu vybuchoval bomby, ale na druhou stranu nebudeme schopni toto riziko zcela eliminovat,“ tvrdí aktivista.

Proto je nutné se bavit o tom, co jednotlivá opatření přinesou, a jestli vůbec mohou přispět k řešení problému.

„Bohužel u řady politiků mám pocit, že se válka s terorismem používá jako zástěrka k tomu, aby se přiškrcovaly svobody, byť opatření, která navrhují, nemusí k tomuto cíli úplně přispívat.“

Databáze cestujících v dopravě toho příliš mnoho neřeší, soudí právník.

„Nevidím ten smysl, protože je tolik možností jak opatření obcházet, takže to zase jen dopadne primárně na ty, kteří s terorismem nic společného nemají,“ konstatoval Jan Vobořil.

autoři: tpa , oci
Spustit audio