Staronová pražská koalice má program, ANO a ČSSD ale dál odmítají Stropnického

ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), které se snaží vytvořit staronovou koalici na pražském magistrátu, se domluvily na programu. Sporným bodem ale zůstává post radního za zelené. Ti totiž dál trvají na nominaci svého předsedy Matěje Stropnického, což odmítá hnutí ANO i ČSSD. Starostové a nezávislí (STAN) dokonce vyzvali předsedu Strany zelených (SZ) Matěje Stropnického, aby se vzdal kandidatury do rady hlavního města. Stropnický výzvu odmítl. Šance, že se koalici podaří dohodnout do čtvrtečního jednání zastupitelů, se tak opět snížila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

„Starostové a nezávislí vyzývají Matěje Stropnického, aby stáhl svoji kandidaturu do rady hlavního města. STAN má za to, že jeden člověk nemůže blokovat vznik magistrátní koalice,“ uvedl mluvčí STAN Karel Kreml.

Nominace Stropnického dostává podle Starostů a nezávislých jednání o obnově bývalé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) do slepé uličky.

„Jeden člověk nemůže blokovat celé jednání. Podle informací, které máme od většiny magistrátních stran, si ani jeden z účastníků možné koalice nepřeje jeho návrat do rady,“ upozornil zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

Stropnický postoj Starostů a nezávislých odmítl. Strana zelených podle něj nikdy nemluvila kterékoliv straně do oblasti personálií, proto totéž očekává od ostatních.

Návrat Stropnického do rady navrhla Strana zelených, která je součástí Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), ANO a ČSSD ale jeho jmenování odmítly. Stropnický skončil na pozici náměstka primátorky pro územní rozvoj loni v říjnu, kdy se rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Jeho odvolání navrhla opozice, pro hlasovali i zastupitelé za ANO a ČSSD. Stropnický tehdy řekl, že byl sesazen kvůli změnám územního plánu a kvůli přípravě metropolitního plánu.

„Odmítli jsme podpořit partnerství Prahy s Pekingem, protože si čínská strana kladla ultimativní požadavky. Ultimáta odmítáme i v tomto případě,“ prohlásil Stropnický. Neexistuje prý žádný důvod, proč by funkci radního nemohl vykonávat.

Podle radní Jany Plamínkové (STAN) měla být prý původně do rady nominována zastupitelka Petra Kolínská (SZ). Na to, že Stropnický nebude přijat koaličními partnery, STAN prý zelené upozornil.

„Jsem poněkud překvapena jejich rozhodnutím, protože navzdory prohlášením SZ nás její zástupci ještě minulý týden ujišťovali, že do rady budou nominovat paní Kolínskou. Neumím si představit, že po několikaměsíčním vyjednávání by mělo být sestavení nové rady opět ohroženo,“ oznámila. STAN podle ní ovšem chápe, že je pro SZ problém nenominovat svého předsedu.

„Pokud to zelení myslí s Prahou upřímně, tak budou hledat rozumné řešení,“ doufá šéf pražské buňky lidovců a radní pro kulturu Jan Wolf.

„Až na tuto jedinou personální záležitost je všechno vyřešeno,“ shrnuje stav jednání místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Pokud se strany domluví, budou mít ANO, ČSSD a Trojkoalice v 65členném zastupitelstvu opět nejtěsnější většinu 33 hlasů. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.

ČTK, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme