K oddlužení bankrotujících podnikatelů dochází stále častěji. Ekonomice se ale daří, vysvětluje ekonom

Soudy čím dál častěji povolují bankrotujícím podnikatelům oddlužení, obdobu osobního bankrotu. Co je k tomu vede?

Za posledních pět let se bankrot týkal téměř 24 tisíc fyzických osob podnikatelů. Oddlužení mohlo využít přes 80 % z nich. Tento podíl se však postupně zvyšuje, jak plyne z analýzy společnosti Czech Credit Bureau.

Oddlužení má stejné parametry jako osobní bankrot. O jeho povolení rozhoduje soud a bankrotář musí během pěti let splatit alespoň 30 % svého dluhu. Zbytek, na který nemá, platit nemusí.

Soudy chtějí tímto oddlužením zajistit věřitelům alespoň něco. Soud může bankrot zamítnout kvůli nedostatku majetku dlužníka. „V tomto případě by věřitelé nedostali ani korunu. Pokud dlužník nemá peníze teď, může je získat v období pěti let výdělečnou nebo jinou činností,“ konstatuje Věra Kameníčková ze společnosti Czech Credit Bureau.

Ekonomice se daří, dluhy podnikatelů jsou pravidelně spláceny

Dříve mohly soudy tento nástroj použít jen v případě, že neplacené závazky dlužníka nevznikly z podnikání. To se v roce 2013 změnilo. A protože je to pro věřitele výhodnější, roste podíl tohoto způsobu splácení.

Čtěte také

Nedá se však říci, že by se malým podnikatelům a živnostníkům méně dařilo. Spíš se jejich dluhy nějakou dobu táhnou a také nějakou chvíli trvá, než soud rozhodne. „I když počet podnikatelů, kteří spadají do skupiny oddlužení, roste, neznamená to, že by eskalovaly problémy s dluhy. Právě naopak. Ekonomice se daří a dluhy podnikatelů jsou pravidelně spláceny,“ vysvětluje analytik Home Credit Michal Kozub.

Oddlužení u více než 7 tisíc podnikatelů

Důvody vedoucí k oddlužení můžou být různé – nevyjde podnikatelský záměr nebo může být příčinou nespolehlivý partner, který neplní dodávky a smlouvy. „Může dojít také k přecenění záměrů a člověk se dostane do obtížné situace třeba kvůli nemoci nebo úrazu,“ dodává Věra Kameníčková.

Za rok 2015 povolily soudy oddlužení u více než 7 tisíc podnikatelů. Nejvíce to bylo u soudu v Ostravě, nejméně v Praze.

autor: jhn
Spustit audio