Vzpomínáte? Populární počítačová hra se stala jedním ze symbolů 90. let

31. březen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

V 90. letech znal hru Tetris snad úplně každý. Ač nešlo o žádnou akční střílečku či důmyslnou strategii, slavila obrovský úspěch.

Její princip byl přitom překvapivě jednoduchý. Z vršku obrazovky náhodně padaly obrazce, tvořené vždy ze 4 čtverců. Cílem bylo obrazce uspořádat tak, aby na spodku hrací plochy utvořily souvislou vodorovnou řadu. Když se to podařilo, řada zmizela.

Za každou odmazanou řadu se hráči přičítaly body. Čím víc jich odmazal, tím více bodů měl a tím déle mohl hrát. Zdá se to snadné, ale až tak lehké to nebylo – hra se totiž neustále zrychlovala.

Čtěte také

Celosvětový úspěch

Za zmínku stojí, že tato svého času nejpopulárnější počítačová hra spatřila světlo světa v bývalém Sovětském svazu. V roce 1984 ji vyvinul a naprogramoval ruský inženýr Alexej Pažitnov, prý když v práci ve výpočetním centru moskevské akademie věd zrovna neměl co dělat. Jako inspirace mu posloužila známá desková hra Pentomino.

Pažitnov o několik let později Tetris – respektive práva na něj – prodal do USA, kde se hra rychle uchytila mezi hráči všech věkových kategorií. Během 90. let se Tetris rozšířil doslova do celého světa. Populární byl na všech platformách, největší úspěch ale slavil v ručně přenosné verzi Game Boy.

autor: Josef Kučera
Spustit audio