Obžalovaní v kauze údajně zmanipulovaných tendrů pro armádu odmítli vinu

Soud vyslechl první obžalované v případu údajně zmanipulovaných stavebních zakázek pro ministerstvo obrany za desítky milionů korun. V kauze figuruje 18 lidí. Obžaloba je viní z pletich při veřejné soutěži, podvodu a porušování povinnosti při správě veřejného majetku. Pět lidí odmítlo vypovídat a další vinu odmítli, mezi nimi i podnikatel Zdeněk Fulín či bývalý ředitel armádní stavební správy Josef Maňhal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Je mi kladeno za vinu, že jsem se domluvil a podal cenovou nabídku ve výši 12 851 375 korun. Já si myslím, že to tak neprobíhalo. Cenu jsem si určoval sám, protože máme nějaké cenové ukazatele firemní,“ vypověděl u soudu Zdeněk Fulín.

Vinu odmítl také bývalý ředitel armádní stavební správy Josef Maňhal. Tvrdí, že v době jeho nástupu do funkce už byly zakázky dávno připraveny.

„Když jsem nastoupil, tak ta akce byla připravená, takže jsem jim jen podepsal výzvu k podání nabídek. Potom jsme si to v průběhu realizace prošel a zjistil, že jsou tam nějaké nedostatky,“ řekl Josef Maňhal.

Většině obžalovaných hrozí až osm let vězení. Jednomu pak za podvod až deset let za mřížemi. Soud bude pokračovat 22. dubna.

Případ se týká veřejných zakázek ve stavebnictví u Vojenské ubytovací a stavební správy Praha v letech 2008 až 2010. Organizace v počátcích kauzy spadala pod ministerstvo obrany, později ale byla zrušena a transformovala se do jiné organizace resortu. Policie se případem zabývala šest let.

Mezi obviněnými figurují tehdejší zaměstnanci ministerstva, nikdo z nich už na obraně nepracuje. Mezi další obviněné patří podnikatelé ze stavebních firem, které na těchto zakázkách pracovali.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme