Odpůrci čínského režimu založili v Praze iniciativu. V čele stojí Nadace Forum 2000

Kritici čínského režimu založili v Praze novou iniciativu s názvem Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně. V jejím čele stojí Nadace Forum 2000, připojily se však také nevládní organizace Amnesty International nebo Národní galerie. Termín zahájení svých aktivit si skupina vybrala záměrně na dobu, kdy je v Česku na návštěvě čínský prezident. Je to prý chvíle, kdy je potřeba upozornit i na porušování lidských práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Forum 2000, zahájení, Jakub Klepal

Forum 2000, zahájení, Jakub Klepal | Foto: Filip Jandourek

„Návštěva jako taková není problém. Jezdí sem hodně návštěv z různých států, někteří jsou ještě horší než Čína. Státníci se navštěvují. To je realita,“ vysvětluje ředitel Nadace Forum 2000 a zakladatel nové iniciativy Jakub Klepal.

Problém je podle něj v tom, že řada lidí neví o tisícovkách čínských politických vězňů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kritici čínského režimu založili v Praze novou iniciativu podporující demokracii a práva v Číně. S jejími zakladateli a podporovateli natáčela Veronika Hlaváčová

Osudy některých z nich sleduje nevládní organizace Amnesty International. Podle Martina Marka jde třeba o profesora ekonomiky, který před dvěma lety dostal za své názory doživotní trest vězení.

„Případ pana Tohtiho je pro nás závažný. Kritizuje čínskou etnickou a náboženskou politiku, dlouhodobě tvořil webovou platformu a nakonec byl ve vykonstruovaném procesu za tyto aktivity odsouzený za separatismus."

Podobné osudy v Číně připouští také sinolog Ondřej Klimeš. „Lidská práva v Číně? Ten stav je tristní. I v občanských právech a v dalších právech. Politický systém je stejný, jako byl u nás po 40 let. Stát kontroluje všechny aspekty života v Číně,“ říká Klimeš.

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, policie je zastavila

Číst článek

Nově vzniklé Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně nemá kamennou pobočku. Hlavní náplní jeho činnosti budou besedy na školách, přednášky, kulaté stoly a výstavy. Třeba Národní galerie, která iniciativu podporuje, chystá výstavu snímků od osobního fotografa dalajlamy.

„Národní galerie má zásadní čínská a tibetská díla. To je to, co nás spojuje s touto aktivitou. Regionu se věnujeme, máme v Číně silné kontakty,“ říká ředitel galerie Jiří Fajt.

Projekt pro demokracii v Číně podpořil také bratr bývalého prezidenta Václava Havla Ivan. „Za disidenta se nepovažuji, ale byl jsem k tomu blízko, zejména kvůli svému bratrovi, takže vím, že je důležité, aby situace v jedné zemi byla pozorovaná z jiné země,“ uvedl.

Václav Havel byl přítelem tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Ten má přiletět do Česka letos na podzim. Měl by být hostem říjnové konference Forum 2000.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme