Brazilskou vládu opouští nejsilnější strana. Prezidentce Rousseffové hrozí impeachment

Politická krize v Brazílii se dál prohlubuje. Čtyři měsíce před olympijskými hrami v Riu de Janeiru opouští nejsilnější strana PMDB koalici a stahuje svých šest zbylých ministrů z vlády prezidentky Dilmy Rousseffové. Rozhodlo o tom nejvyšší vedení strany, která měla mimo jiné post viceprezidenta i předsedů sněmovny a senátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová | Zdroj: Reuters

Rozhodnutí odejít z vlády oznámilo vedení strany po jednání. Její členové naznačili, že už nechtějí spolupracovat se Stranou pracujících, tedy druhou nejsilnější stranou.

Právě z ní je prezidentka Rousseffové i exprezident Lula da Silva, kterého nedávno jmenovala ministrem. Obraz strany je velmi špatný a je nepravděpodobné, že by našli další spojence.

Zároveň se proto zvyšuje tlak na impeachment, tedy vyšetřování a odvolání prezidentky. Její odstoupení požaduje opozice i účastníci rozsáhlých demonstrací.

Hlavním důvodem současné krize v brazilské politice je především dlouho se táhnoucí korupční skandál kolem ropné společnosti Petrobras. Do něj jsou ale zapojeni i politici z PMDB. Do médií unikají informace od vyšetřovatelů, jako jsou třeba výpovědi klíčových svědků i odposlechy telefonátů mezi Rousseffovou a Lulou.

K odvolání prezidentky by mohlo dojít do několika týdnů. V takovém případě by na její místo nastoupil viceprezident Michel Temer, který je právě z PMDB. Členové strany jsou také guvernér státu Rio de Janeiro i starosta města, ve kterém budou letošní letní olympijské hry.

Politickou krizi v Brazílii doprovází i krize ekonomická.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme