Americká a kanadská pobřežní stráž se připravuje na nový Titanic

Tání arktického ledového příkrovu umožňuje lodní dopravě otevírání dříve těžko průjezdných tras na severu Kanady. Zvýšená lodní doprava ale klade mnohem větší nároky na místní záchranáře. Ti proto plánují rozsáhlé cvičení, aby minimalizovali riziko katastrofy podobné té, při které se po srážce s ledovcem v roce 1912 potopil Titanic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařížská dohoda o ochraně klimatu z roku 2015 si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu z roku 2015 si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Z jihu Aljašky v srpnu vypluje luxusní výletní loď Crystal Serenity. Jejím cíle bude New York a cesta povede Severním ledovým oceánem. Kdyby se lodi se 1700 lidmi na palubě něco přihodilo, mělo by to podle pobřežní stráže hrozivé následky.

Úřady na Aljašce a v Kanadě proto připravily speciální cvičení. Jde totiž o největší a také nejluxusnější loď, která se chystá překonat Severozápadní cestu od doby, kdy jí mohou plout i jiná plavidla než ledoborce.

Posádku Crystal Serenity chtějí pobřežní stráže důkladně proškolit, aby věděla, co v případě potíží dělat.

Jak ale napsal britský Guardian, stačit by to ani tak nemuselo. Proměnou by kvůli stále početnějším plavbám v oblasti měla co nejdřív projít také infrastruktura pobřežních měst.

Část tamních obyvatel se těší z toho, že by v budoucnu mohli mít z turistického ruchu užitek. Jenže na severu je špatný mobilní signál a komunikace prakticky neexistují.

Kromě toho, pro případné zraněné by někdo musel doletět, průměrná nemocnice ve větších městech totiž pojme sotva dvě desítky pacientů.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme