Lidé a organizace mohou do čtvrtka podávat návrhy na státní vyznamenání k 28. říjnu

Dosáhla sportovních úspěchů a celý život se věnovala výchově mladých lidí v duchu olympijských ideálů a zásad fair play. I tak zdůvodňují Český olympijský výbor a Český klub olympioniků nominaci Věry Růžičkové na státní vyznamenání Za zásluhy. Návrhy mohou lidé a organizace podávat ještě dnes a zítra. Obvykle projdou sítem senátu a sněmovny. Konečné slovo má ale prezident republiky. Vyznamenání předává každoročně 28. října na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Růžičková (vpravo) s reportérkou Zuzanou Plíškovou

Věra Růžičková (vpravo) s reportérkou Zuzanou Plíškovou | Foto: Zuzana Plíšková

„Naše olympijské hry byly na jednu stranu velká radost z vítězství, na druhou stranu velká bolest nad úmrtím členky našeho družstva,“ vzpomínala před časem v Českém rozhlase Věra Růžičková na olympiádu v Londýně v roce 1948.

V družstvu sportovních gymnastek zaskočila za Elišku Misákovou, která náhle onemocněla dětskou obrnou.

Nejmladší členka týmu ke zlatým medailím významně přispěla, i když závodila pod tlakem úzkosti a strachu o život nemocné kamarádky. Na stupních vítězů všem tekly slzy, Eliška umírala.

„Byly jsme sokolské družstvo. Československá obec sokolská byla pověřena reprezentací na olympijských hrách ve sportovní gymnastice. Hned potom byl Sokol zrušen,“ dodala Růžičková.

Od konce 50. let Věra Růžičková trénovala sportovní gymnastky. Po roce 1989 se nadšeně pustila do obnovy sokolské organizace v Brně a dodnes je členkou předsednictva Československé obce sokolské.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme