Letiště v Bruselu zůstává i osmý den po teroristickém útoku zavřené

Bruselské mezinárodní letiště zůstává zavřené. Odbavovací halu minulý týden poškodily sebevražedné atentáty, při kterých zemřely skoro dvě desítky lidí. Ode dneška měli původně cestující využívat provizorní terminál, ale jeho otevření správa letiště odložila. Důvody svého rozhodnutí nezveřejnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní letiště v Bruselu je stále zavřené

Mezinárodní letiště v Bruselu je stále zavřené | Zdroj: Reuters

Belgická média spekulují o tom, že při včerejším zkušebním provozu dočasného terminálu vázlo odbavování a policie navíc vyžaduje další bezpečnostní opatření.

Podle vedení letiště je navíc nutné v zasažené budově zrekonstruovat prakticky vše - od klimatizace až po odbavovací přepážky. Exploze ale podle odborníků nenarušily statiku terminálu a přilehlých staveb.

Zatím se neví, kdy se provizorní hala otevře, ale i pak bude mít letiště jen omezenou kapacitu.

"Náhradní hala obslouží asi 800 cestujících za hodinu, to je zhruba pětina oproti dřívějšímu plnému provozu," vysvětlila mluvčí letiště Florence Mulsová. K normálnímu režimu se letiště nejspíš vrátí až za několik měsíců.

Vedení letiště navíc také diskutuje o to, že by zavedlo nová bezpečnostní opatření. Ostraha objektu už pohrozila stávkami, pokud se bezpečnost nezlepší. Požaduje například to, aby cestující museli projít kontrolou už před vstupem do letištní haly.

V souvislosti s atentáty v Bruselu se teď většina evropských ale i mimoevropských zemí zaměřila víc na bezpečnost na letištích a kontrolu cestujících. Například bratislavské letiště už kontroluje cestující v odletových halách pomocí speciálního detektoru.

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme