Aktivisté promítali v noci na Hrad protičínské vzkazy, zdroj projekce hledala policie

Aktivisté v noci na budovy Pražského hradu promítali světelné obrazce a texty kritizující nynější návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice. Snímky z akce zveřejnila na Facebooku někdejší poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques. Hrad podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebude věc řešit, po místu a původci projekce ale v noci pátrala policie. Dopoledne pak oznámila, že promítání nebylo protiprávní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nápis "Pravda a láska" promítali aktivisté na jednu z budov Pražského hradu

Nápis "Pravda a láska" promítali aktivisté na jednu z budov Pražského hradu | Zdroj: ČTK

Texty a obrazci promítanými na fasádu Ústavu šlechtičen obrácenou k Vltavě aktivisté připomínali bývalého prezidenta Václava Havla, který kritizoval porušování lidských práv v Číně.

Na zveřejněných snímcích jsou vidět obrovské nápisy „Pravda a láska" nebo „Free Tibet". Další hesla jako "Prezident na prodej" a "CZ for sale" zase odkazují na obchodní vazby mezi Českem a Čínou. Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v úterý na Pražském hradě podepsali smlouvu o strategické spolupráci mezi oběma zeměmi.

 

Hrad prave ted :-).

Zveřejnil(a) Kateřina Bursikova Jacques dne 29. březen 2016

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček Radiožurnálu řekl, že kancelář prezidenta republiky promítání nápisů řešit nebude. Podle mluvčího je návštěva čínského prezidenta v Česku mimořádně úspěšná a důležité jsou čínské investice. „Jenom to dokresluje obrázek po včerejším řádění Miroslava Kalouska. Došlo k promítání, zapadá to do určité mozaiky,“ podotkl Ovčáček.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se včera zúčastnil, například spolu s europoslancem Jaromírem Štětinou (TOP 09), pochodu proti čínské politice na Kampě. Odpůrci čínského prezidenta se chtěli dostat také na Hradčanské náměstí, policisté jim v tom ale zabránili.

Číňané prý Si Ťin-pchinga milují. I třetí den jeho návštěvy obsadí místa, kudy pojede kolona

Číst článek

K takzvanému videomappingu se nikdo nepřihlásil. Fotky někdo poslal také do České tiskové kanceláře z anonymní e-mailové adresy, kde byl vzkaz: "Na návštěvu čínského prezidenta v Praze reagujeme unikátní světelnou projekcí na Pražský hrad. Věříme, že skutečná pravda a láska alespoň na fasádě Pražského hradu osloví nejednoho občana ČR."

Policisté se podle Jozefa Bocána z policejního prezidia projekcí na Hrad zabývali kolem druhé hodiny ráno. Po původcích a místě projekce pátrali například v okolí Strahovského kláštera a na Malé Straně. Nikoho ale nezadrželi.

Během dne pak policie oznámila, promítání protičínských hesel na fasádu Hradu nebylo protiprávní. Zabývala se jím, neboť mířilo do míst s bezpečnostními opatřeními.

„Na základě provedených opatření se podařilo ustanovit pravděpodobnou konkrétní lokalitu na Malé Straně, ze které měla být projekce šířena, kdy tato oblast nespadá do stanoveného bezpečnostního perimetru. Na základě zhodnocení všech prvotních informací policie neshledala protiprávnost tohoto jednání," uvedl Bocán.

Policie přišla kvůli projekci do bytu Jacques a Bursíka

Fotky z noci dala na sociální síť bývalá poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques Bursíková. Kvůli promítání u ní byli v noci policisté. „Oni se chtěli dostat na naši střechu, aby mohli ohledat nějaké místo, odkud je promítán nápis na Hrad," řekla Jacques Radiožurnálu.

Právě z domu Bursíkových na Malé Straně se před sedmi lety promítaly podobné vzkazy. Tehdy se k videomappingu přihlásila Strana zelených. Někdejší šéf strany Martin Bursík noční návštěvu policie rovněž potvrdil.

„Po druhé hodině zazvonila policie a chtěli se podívat na půdu. Ale policie se jen tak ve dvě hodiny ráno nevpouští do bytu, když člověk je slušný, dodržuje všechny zákony a policie nemá povolení, takže jsme se slušně rozloučili,“ uvedl Bursík.

Návštěvu čínského prezidenta v Praze provázejí i další protesty. Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla umístil u Evropské ulice billboard se společnou fotografií Havla a tibetského duchovního vůdce dalajlamy, v některých ulicích také aktivisté potřísnili barvou vyvěšené čínské vlajky a po jejich odstranění je nahrazovali tibetskými.

ČTK, ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme