O čem píší čínská média: Peking chválí Zemana, Tajwan cituje Schwarzenberga

30. březen 2016

Jak čínská média hodnotí setkání Si Ťin-pchinga s českým prezidentem Milošem Zemanem?

Obrovské žluté čínské znaky na rudém podkladu se za poslední dva dny staly koloritem pražských ulic a stejné to bude i dnes. Stovky pražských Číňanů se chystají opět obsadit důležité body, kudy pojede prezidentská kolona. Vede je láska k vůdci, což sami potvrzují. Jak zjistil Lubomír Smatana, trochu složitější je to s otázkou, kdo to všechno organizuje. Poslechněte si reportáž.

„Čínská média hodnotí tuto návštěvu velmi kladně. Hovoří o nové éře v česko-čínských vztazích a zdůrazňují, že se jedná o první návštěvu čínského prezidenta během 67 let od navázání diplomatických styků,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu ve východní Asii Markéta Moore.

Deníky Číny jako například Global Times píší především o tom, že Česká republika obnovila dobré vztahy s Čínou, hlavní důraz se klade na ekonomickou spolupráci.

Reflektují média i zprávy o protestech, které probíhají v České republice? „V Číně o tomto tématu informují minimálně, v dnešních novinách nevyšlo nic o protestech. Celá ta komunikace je zaměřená na pozitivní vzkazy a na to, že se jedná o povýšení česko-čínských vztahů,“ říká Moore.

Tajwan cituje Schwarzenberga

Tajwanské deníky přinášejí zprávy v jiném duchu: „Dnes píše Taipei Times také o návštěvě prezidenta v České republice, na ilustrační fotce je aktivista, který se snaží připoutat ke sloupu a vyvěšuje tibetskou vlajku. Píše se o tom, že Česká republika byla velkým zastáncem Tibetu a Tajwanu a že toto se nyní mění. Citují tady bývalého ministra zahraničních věcí Schwarzenberga a stranu TOP 09,“ uvádí spolupracovnice Českého rozhlasu ve východní Asii Markéta Moore.

Celý rozhovor včetně reportáže si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: rkr , bar
Spustit audio