Mezi kandidáty na medaili Za zásluhy je i Václav Klaus. Návrh přišel z řad veřejnosti

Mezi vyznamenanými by 28. října mohl být i bývalý prezident Václav Klaus. Jednotlivé návrhy lidí dnes projednal sněmovní podvýbor pro státní vyznamenání. Podle navrhovatele z řad veřejnosti by měl Klaus získat medaili Za zásluhy za "bezproblémové stabilizování poměrů nově vzniklé České republiky".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý prezident Václav Klaus na recepci pořádané ruskou ambasádou

Bývalý prezident Václav Klaus na recepci pořádané ruskou ambasádou | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Návrh přišel do dolní komory parlamentu od inženýra Pavla Janaty. Ten ho zdůvodnil podílem tehdejšího premiéra na poklidném rozdělení Československa v roce 1993.

Podle Marka Bendy z ODS, který zasedá v podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, nic nebrání tomu, aby Klaus medaili v říjnu převzal.

„Možné to je, protože prezidenti jsou po dobu výkonu své funkce nositeli Řádu bílého lva prvního stupně, aby mohli udělovat ostatním. Může jim být propůjčen nadosmrti, ale to se v případě prezidenta Klause nestalo, takže teoreticky by mohl dostat jiné vyznamenání,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi kandidáty na medaili Za zásluhy je i Václav Klaus. Návrh přišel z řad veřejnosti

„Jestli by bylo vhodné vyznamenání za zásluhy a jestli by bylo vůbec vhodné mu ho dávat, je úplně jiná otázka,“ dodal.

Pro Jiřího Weigla, bývalého Klausova kancléře a nyní výkonného ředitele jeho institutu, byla informace o nominaci nová. Klaus by si nicméně podle něj ocenění zasloužil.

„Prezident Klaus je osobnost, která velmi zásadním způsobem ovlivnila celých 26 let života naší obnovené demokracie, takže návrh na státní vyznamenání považuji za logický,“ uvedl.

Kritici bývalé hlavě státu vyčítají zejména amnestii z roku 2013, tedy těsně před koncem funkčního období. Kvůli ní byla zastavena řada závažných hospodářských kauz.

Méně návrhů než loni

Kromě návrhu na vyznamenání Klause do sněmovny doputovalo ještě dalších 21 jmen, některá se opakovala. Seznam ale ještě není definitivní, lidé své návrhy můžou posílat až do zítřka.

„V letošním roce nám dorazilo méně návrhů, než jsme byli zvyklí. Vím, že v předchozích letech to bylo přes čtyřicet,“ řekl místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Státní vyznamenání / medaile - jak na něj dosáhnout | Foto: Český rozhlas

Do konce dubna pak lidé budou moct další návrhy podávat prostřednictvím poslanců. Ti si je následně osvojí a přibližně v květnu by všechny návrhy mělo schválit plénum sněmovny a poslat je na Pražský hrad.

„Poté, co obdržíme všechny návrhy, dojde k takzvanému osvojení. To znamená, že jednotliví poslanci si mohou osvojit tyto návrhy. Poté bude probíhat obhajoba a potom, co tyto návrhy plénum poslanecké sněmovny schválí, putují na Hrad k panu prezidentovi a ten si z návrhů vybere,“ přiblížil Bartošek.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme