Česká a čínská strana v Praze podepsaly na 30 obchodních dohod

Tři desítky obchodních dohod podepisují zástupci Čínské lidové republiky a Česka v Praze na Žofíně. Čínské firmy letos mají v České republice investovat téměř 100 miliard korun. Informaci potvrdil prezident Miloš Zeman na ekonomickém fóru, kterého se účastnil také jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Většina těchto investic ale nesměřuje do výroby, a nevytvoří proto nová pracovní místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Si Ťin-pching a Miloš Zeman na ekonomickém fóru na pražském Žofíně

Prezidenti Si Ťin-pching a Miloš Zeman na ekonomickém fóru na pražském Žofíně | Zdroj: ČTK

Představitelé třiceti předních čínských firem a stejně tak třiceti českých společností podepsaly dohody za účasti prezidentů obou zemí.

"Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Ale ten podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy," řekl před podpisem dohod Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká a čínská strana v Praze podepsaly na 30 obchodních dohod. Podrobnosti přidává Robert Mikoláš

Mezi nejvýznamnější patří dohoda společnosti Volkswagen, čínské SAIC Motor Corporation a Škody Auto, které podepsaly memorandum zahrnující společné investice v Číně během pěti let ve výši dvou miliard eur, tedy asi 54 miliard korun.

Investice budou určené na rozšíření modelové palety značky Škoda, těžištěm investic budou vedle nových modelů také alternativní pohony či konektivita vozů. Škoda Auto získá kapitálový podíl na společném podniku SAIC Volkswagen Automotive Company, která v současnosti škodovky pro čínský trh vyrábí.

„Čínský automobilový trh je v současnosti nejrychleji se rozvíjející na světě a já očekávám, že tomu tak bude i v budoucnu. Čínská vláda předpokládá, že ekonomický růst v příštích pěti letech bude činit 6,5 procenta ročně, což je úžasné a my toho chceme využít," uvedl pro Radiožurnál předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.

Diskusní ekonomické fórum na pražském Žofíně za účasti prezidentů Číny a České republiky | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Dohody s čínskými firmami z české strany podepsaly například také ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding. Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden v Praze.

Uzavřena byla i dohoda o analytické spolupráci na přípravách kanálu Dunaj-Odra-Labe, který má propojit německý Hamburk s rumunskou Constantou a polským Štětínem. Jde o projekt v rámci takzvané nové Hedvábné stezky. Jak dnes na Žofíně prohlásil prezident Zeman, právě tento kanál je jeho snem, a věří proto, že se ho podaří naplnit.

Spolupráce s Českem je stále pevnější, řekl čínský prezident

Čínský prezident Si Ťin-pching v projevu na ekonomickém fóru řekl, že Čína a Česká republika jsou ochotny prohlubovat spolupráci Pekingu a zemí střední a východní Evropy.

Ocenil také spolupráci s Českem, která je podle něj stále pevnější, a použil přitom čínský příměr o sbližování srdcí obou zemí. "Vzájemná spolupráce pokračuje dalšími kroky, a je stále pevnější," poznamenal Si Ťin-pching.

Část jeho projevu byla zaměřena na čínské hospodářství. Prezident řekl, že ekonomika jeho země vstoupila do "stavu nového normálu, který se vyznačuje přechodem z vysokého tempa růstu na střední". Čína ale podle Si Ťin-pchinga stále představuje "důležitý pohon" pro globální ekonomiku.

Robert Mikoláš, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme