Policie nařídila v okolí hotelu s čínským prezidentem sundat vlajky Tibetu z oken

Policie nařídila zaměstnancům v kancelářích okolo pražského hotelu Hilton, kde pobýval během své návštěvy čínský prezident, sundat z oken tibetské vlajky. Zdůvodnila to bezpečností. Lidé, kteří vlajky vyvěsili, s tím ale nesouhlasí. Jiné praporky podle nich mohly na oknech zůstat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za tibetskou vlajkou je na střeše hotelu vidět policista se zbraní

Za tibetskou vlajkou je na střeše hotelu vidět policista se zbraní | Foto: Jan Krupička

Do kanceláře v devátém patře se dostavili dva muži, představili se jako příslušníci kriminální policie a nařídili sundat vlajku, za kterou byla zatažená žaluzie.

Mluvčí policejního prezidia Josef Bocán říká, že tento postup je zcela v souladu s bezpečností.

„V případě, že jsou zatažené žaluzie a není tam zjevný pohyb osob, tak to nepředstavuje konkrétní riziko. Přes žaluzii vidět není a v případě, že by se u okna cosi dělo, tak ten pohyb patrný je,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie v okolí hotelu s čínským prezidentem nařídila sundat vlajky Tibetu z oken. Natáčel Ľubomír Smatana

Tibetskou vlajku nalepil zevnitř na okno vývojář Karel Znojemský. Podle něj zněl příkaz policie jinak.

„Že s českou vlajkou by problém nebyl, možní ani s čínskou ne, ale s tibetskou zřejmě nějaký problém mají,“ popsal. "Vlajku jsme sundali a žaluzie tam zůstala, takže výhled je úplně stejný," dodal.

V uzavřeném prostoru kolem hotelu Hilton se mohli pohybovat pouze bezpečnostní složky a Číňané s rudými vlajkami, kteří zdravili prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten už hotel opustil.

Aktivisté promítali v noci na Hrad protičínské vzkazy, zdroj projekce hledala policie

Číst článek

Protesty provázejí celou návštěvu čínského prezidenta v Praze. Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla umístil u Evropské ulice billboard se společnou fotografií Havla a tibetského duchovního vůdce dalajlamy, v některých ulicích také aktivisté potřísnili barvou vyvěšené čínské vlajky a po jejich odstranění je nahrazovali tibetskými.

Na Kampě a u Pražského hradu v úterý stovky lidí protestovaly proti čínské lidskoprávní politice, v noci na dnešek pak neznámí aktivisté promítali na budovy Hradu protičínská hesla.

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme