Platíte příliš mnoho za vodu? 8 bodů, které pomohou s úsporou

30. březen 2016

Děsíte se účtu za spotřebu vody? Máme pro vás tipy, jak ušetřit.

Očekáváte vyúčtování vodného a stočného s obavami? Hodilo by se vám tenhle účet srazit aspoň o čtvrtinu? Pomocí těchto triků to dokážete.

1. Zkontrolujte si záchod a bojler. Možná vám to tak vůbec nepřipadá, ale i mírné protékání toalety vás ročně může přijít na tisíce korun. „Stačí i protékání téměř neviditelné. Hlavní problém je v noci, kdy je zvýšený tlak v potrubí,“ upozorňuje expert na úspory vody Jiří Kříž.

2. Nastavte si budík na sprchování. Hygiena sice může být půl zdraví, ale i tady platí „všeho s mírou“. „Největší spotřebu vody v domácnosti představuje osobní hygiena. Jedním z hlavních úsporných kroků může být zkrácení sprchování na deset minut,“ doporučuje Kříž.

Týden vody 2

3. Zavírejte kohoutky, kdy to jen jde. Čistíte si zuby, zatímco z kohoutku vesele prýští jeden litr vody za druhým? Pak je první úsporný krok nasnadě: naučte se vodu při čištění zubů, pánové také při holení, zavírat. A veďte k tomuto zvyku i nejmladší členy domácnosti.

4. Pořiďte si myčku nádobí. Pokud odkládáte nákup myčky nádobí a místo toho umýváte hrnky a talíře pod tekoucí vodou, rozhodně tuto investici dál neodkládejte. Ručním mytím totiž spotřebujete mnohonásobně více vody než tento užitečný pomocník. „Vybírat je nejlepší podle technických parametrů – tedy podle toho, kolik litrů vody myčka spotřebuje na jedno umývání,“ radí odborník.

Jiří Kříž, odborník na úsporu vody

5. Pozor na splachování. Pokud vaše toaleta neumožňuje regulovat množství vody použité při spláchnutí (dvěma tlačítky), až 20% vody při každém spláchnutí může pomoci ušetřit WC vak. V podstatě se jedná o plastový dvoulitrový vak naplněný vodou, který umístíte do splachovací nádržky. Té tak k naplnění stačí právě o tyto dva litry méně vody.

6. Namontujte spořiče. Spořiče vody se nasazují na vodovodní kohoutky nebo montují do baterie u sprchy. Zmenšují proud vody a míchají jej s vodou – při umývání rukou tedy máte stále příjemný pocit dostatečného opláchnutí, ale vody může protéct až o polovinu méně. „Spořiče se dají koupit v různých cenových kategoriích – od 50 korun po 500 korun. Doporučil bych koupit spořič z antivápenného materiálu, aby se na něm neusazoval vodní kámen,“ přiblížil Jiří Kříž.

7. Šetříte a stále platíte příliš mnoho? Standardní spotřeba vody je u nás 100 litrů na osobu a den. Pokud se snažíte o úspory a přesto je váš účet za vodu vyšší, pak jde nejspíš o technickou závadu na potrubí mezi vaším bytem či domem a vodoměrem. Nechte si stav potrubí zkontrolovat odborníky.

autoři: Monika Brindzáková , ska
Spustit audio