Památník Lidice odhalil dvě pamětníky desky, které připomínají vyhlazení obce

Vypálení Lidic nacisty připomínají další dvě pamětní desky. Jedna je věnovaná mužům, druhá vzpomíná na ženy, které se do Lidic už nikdy nevrátily. Návrhy obou desek připravila místní grafička Milena Burgrová. Stály asi 24 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při příležitosti zahájení hlavní návštěvnické sezony v Památníku Lidice byla odhalena pamětní deska lidickým mužům

Při příležitosti zahájení hlavní návštěvnické sezony v Památníku Lidice byla odhalena pamětní deska lidickým mužům | Zdroj: ČTK

Na místě, kde je pochováno 173 lidických mužů, které v roce 1942 zastřelili nacisté, dosud nebylo nic, co by jejich památku připomínalo konkrétně.

Druhá pamětní deska zase připomíná 60 lidických žen, které během druhé světové války zahynuly na popravištích a v koncentračních táborech.

„Jedna kolegyně nás upozornila, že cizinci – a bohužel ani tuzemci – víceméně nevědí, co se na tomto místě nachází, a tak jsme zde udělali alespoň připomínku. Kromě té desky, kterou tady umístila sovětská armáda,“ řekl při dnešním zahájení hlavní návštěvnické sezony v Památníku Lidice jeho ředitel Milouš Červencl.

Dnešní program pokračuje v Lidické galerii zahájením komorní výstavy Barbary Tomanové a křtem knihy lidické ženy Jaroslavy Skleničkové Vzpomínky mě stále tíží. Skleničková nedávno oslavila devadesáté narozeniny.

Nacisté obec vypálili 10. června 1942. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Památník Lidice | Foto: Michal Jindra

ČTK, Kristýna Prošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme