Promítání protičínských hesel na Hrad připravila skupina mladých lidí z Prahy

Laserovou projekci s protičínskými hesly připravila skupina mladých lidí z Prahy. Na fasádu Pražského hradu promítala kolem druhé hodiny v noci nápisy jako Pravda a láska, Free Tibet nebo Prezident na prodej. Podle policie se aktivisté protiprávního jednání nedopustili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nápis "Pravda a láska" promítali aktivisté na jednu z budov Pražského hradu

Nápis "Pravda a láska" promítali aktivisté na jednu z budov Pražského hradu | Zdroj: ČTK

Skupina aktivistů nápisy promítala z půdy domu na Malé Straně. Záměrně si vybrali dobu, kdy byl v Praze čínský prezident.

Kolem druhé hodiny ráno se tak na fasádě Pražského hradu objevila velká panda, která je symbolem Číny. Za chvíli u ní přibyl znak peněz. Promítání obřích nápisů a obrázků trvalo asi 40 minut.

Za projekcí stojí skupina kolem biomedicínského inženýra Jana z Prahy, která chce zůstat v anonymitě. Tvrdí, že není politická. K laserovým projekcím má ale blízko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Promítání protičínských hesel na Hrad připravila skupina mladých lidí z Prahy

„Bylo to relativně jednoduché, nápad vznikl asi tak čtyři hodiny před samotnou projekcí. Jsem spoluorganizátorem akce. Důvodem, proč jsme tuto laserovou projekci provedli, bylo, že jsme velmi jednoduše chtěli připomenout, že existují i jiné hodnoty než peníze a obchod. A že ne všechny jsou penězům a obchodu podřazené,“ vysvětlil.

Prezidentská kancelář noční promítání řešit nebude. Bere ho jen jako jednu ze série akcí, které doprovázely návštěvu čínského prezidenta.

„Je to součástí toho, že se po Praze pohybují jakési úderky, které podnikají takové spektakulární akce. Ale bylo to v noci. A je to poněkud zvláštní způsob promítání, patrně určeného jenom pro ty, kteří si promítali sami pro sebe,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Policie nikoho nezadržela. Podle Jozefa Bocána z policejního prezidia se totiž aktivisté nedopustili protiprávního jednání.

Aktivisté promítali v noci na Hrad protičínské vzkazy, zdroj projekce hledala policie

Číst článek

„Na základě provedených opatření se podařilo ustanovit pravděpodobnou konkrétní lokalitu na Malé Straně, ze které měla být projekce šířena, kdy tato oblast nespadá do stanoveného bezpečnostního perimetru. Na základě zhodnocení všech prvotních informací policie neshledala protiprávnost tohoto jednání,“ upřesnil.

Vláda se shodla, že opatření během návštěvy čínského prezidenta zvládla policie dobře. Jednotlivé incidenty podle kabinetu prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme