Předloha o omezení financování stran se možná ještě zpřísní

Zákonodárci dnes projednali, ve sněmovním Ústavně právním výboru, vládní návrh zákona, který má zprůhlednit financování politických stran. Poslanci dali zelenou změnám, které mají vládní předlohu v některých ohledech ještě zpřísnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Poslanecké sněmovny

budova Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Pod kontrolu by se totiž dostaly i společnosti náležící politickým stranám a tyto firmy by taky nesměly zakládat účty v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potřebě novely zákona o financování politických stran mluvil, Josef Karlický z platformy Rekonstrukce státu

„Takže pokud bude politická soutěž politika deformovaná například ekonomickými silami a budou vyhrávat subjekty, které jsou pod vlivem nějaké zájmové skupiny, tak vážně hrozí, že i celá politika bude orientována určitým konkrétním směrem a prosazovat určité partikulární zájmy.

Podle něj je důležité, aby nedošlo jen ke zpřísnění regulace stranických účtů, ale i dalších cest, kudy probíhá politická kampaň.

Návrh zákona počítá mimo jiné s ustavením nového pětičlenného úřadu, který by kontroloval stranické výroční finanční zprávy.

Jeho předseda by měl být podle doporučení výboru jmenován na jedno sedmileté funkční období, nikoli na šest let nejvýše dvakrát po sobě, jak navrhla vláda.

Sněmovní ústavně-právní i imunitní výbor jsou pro zpřísnění podnikání ministrů

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme