Jaderná elektrárna Dukovany má povolení na další provoz prvního bloku

První blok Dukovan dostal povolení na další provoz. Takzvaný technický průkaz měla jaderná elektrárna vystaven pouze do konce března, platnost měla tedy vypršet zítra. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) však povolení nejstaršímu jadernému bloku v České republice prodloužil. Mluvčí úřadu to oznámil dnes v podvečer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodnutí všichni v Dukovanech s napětím očekávali. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se už dříve vyjádřila, že všechny bloky Dukovan včetně toho nejstaršího jsou technicky v pořádku.

Celý proces se podle SÚJB zkomplikoval pouze tím, že ČEZ kvůli problémům se svary a následným kontrolám nedodal včas jednu část licenční dokumentace, takzvaný průkaz připravenosti zařízení. Šlo tedy o čistě administrativní problém, nikoliv technický.

Energetici právě v těchto dnech dodělávají kontroly a opravy svarů na čtvrtém bloku, tedy na tom nejmladším. Ten jediný zatím zůstává odstavený. Svary na potrubí u zbývajících tří bloků jsou už zkontrolované, opravené a bloky dodávají elektřinu do sítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaderná elektrárna Dukovany má povolení na další provoz prvního bloku

Kontroly svarů potrubí si nechal ČEZ dělat dodavatelsky firmou Tediko. Celý případ teď prošetřují kriminalisté a vše pravděpodobně skončí u soudu.

Svary v Dukovanech se paralelně zabývá také interní vyšetřovací komise ČEZu, která by měla vyřknout svůj verdikt v průběhu dubna. Zároveň by měla říct, jaká opatření byla přijata, aby se podobná situace už nikdy neopakovala.

První blok Dukovan má teď podle vyjádření mluvčího SÚJB životnost prodlouženou na dobu neurčitou. Zákon to prý takto umožňuje, i když podle očekávání to mělo být na 10 let. Provoz bude ovšem ovlivněn životností bloku a především schopností bezpečného fungování.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme