Potyčky při návštěvě čínského prezidenta bude řešit GIBS, policisté zadrželi 23 lidí

Spory příznivců a odpůrců návštěvy čínského prezidenta bude řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pobyt čínské delegace v Praze provázela výjimečná bezpečnostní opatření a z druhé strany potyčky v ulicích města. Policie během třídenní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržela 23 lidí. Ozývají se ale kritické hlasy, že byla zaujatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na poklidný průběh akce dohlížely desítky policistů

Na poklidný průběh akce dohlížely desítky policistů | Foto: Filip Jandourek

„Během četných potyček, které jsme museli v rámci uplynulých třech dní řešit, bylo na osobní svobodě omezeno celkem 23 osob,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán s tím, že 22 osob bylo zadrženo kvůli podezření z přestupku.

Policejní prezidium během dvou týdnů sepíše zprávu o postupu policie během pobytu čínské delegace v Praze. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD to řekl v České televizi:

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěva čínského prezidenta. Více Jozef Bocán, tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR, a Jaroslav Spurný, redaktor Respektu

„Myslím, že těch 10 až 15 nejvážnějších (sporů, pozn. red.), o kterých média hovořila, je potřeba opravdu velice detailně rozebrat a do 14 dnů veřejnosti říct, jak to bylo. Jestli tam nějaké pochybení konkrétních osob bylo, tak padni komu padni. Ale znovu říkám – police takto zásadní návštěvu zvládla.“

Kolik ze zadržených bylo příznivců a kolik odpůrců čínské politiky, mluvčí policejního prezidia neuvedl. „Já musím jakékoli zaujetí policie odmítnout. O snahách některých médií a věcech šířených na sociálních sítích samozřejmě policie ví, ale dovolím si tvrdit, že byla nestranná a jediným měřítkem byla protiprávnost případného jednání,“ zdůraznil Bocán.

Aktivisté promítali v noci na Hrad protičínské vzkazy, zdroj projekce hledala policie

Číst článek

Podle něj přístup policie pozitivně zhodnotila i vláda, proto nevidí důvod k pochybám. „Mohu potvrdit, že jsme obdrželi několik podnětů na některá pochybení policistů, čímž se budeme zabývat standardní cestou,“ dodal.

Demonstranti vlajkami vyjadřovali podporu Tibetu | Foto: Filip Jandourek

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta řešili taky několik případů, kdy lidé do oken umisťovali vlajky v okolí hotelu, kde Si Ťin-pching bydlel.

„Policie v rámci těch tří dní řešila v okolí hotelu Hilton zhruba desítku odstranění konkrétních předmětů z oken, jelikož to chápala jako bezpečnostní riziko. Mezi těmito předměty byly vlajky různých států, tak i další předměty, jako jsou například noviny,“ řekl Bocán.

Policie zatím neví, kolik peněz stálo zvýšené nasazení policistů a vojáků během návštěvy čínského prezidenta. Náklady podle Bocána vyčíslí v řádech týdnů.

Česká a čínská strana v Praze podepsaly na 30 obchodních dohod

Číst článek

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme