Hollande se vzdal plánu na změnu ústavy, která by teroristy zbavila občanství

Francouzský parlament nebude hlasovat o změně ústavy, která by umožnila odebírání občanství usvědčeným teroristům a zjednodušila vyhlašování výjimečného stavu. Prezident François Hollande svůj kontroverzní návrh stáhl. Důvodem je odpor opozičních poslanců a senátorů, kteří podle Hollanda nechtějí přistoupit na kompromis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande se vzdal svého plánu na kontroverzní změnu ústavy, která měla umožnit odebírání občanství usvědčeným teroristům

Francouzský prezident François Hollande se vzdal svého plánu na kontroverzní změnu ústavy, která měla umožnit odebírání občanství usvědčeným teroristům | Zdroj: Reuters

Prezident Hollande představil parlamentu chystanou změnu ve velmi zjitřené atmosféře, jen tři dny po teroristických útocích v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí.

Tehdy se zdálo, že má podporu celého parlamentu. Na společném zasedání ve Versailles mu ve stoje tleskali zástupci obou komor. Když ale opadl šok z atentátů, proti návrhům se postavila část levice i desítky republikánských poslanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hollande se vzdal plánu na změnu ústavy, která by teroristy zbavila občanství. Neměl podporu Senátu

Ke změně ústavy je přitom třeba podpora obou parlamentních komor, přičemž Národní shromáždění ovládané vládní levicí podporovalo jinou verzi než Senát, kde má většinu pravice. Hollande proto po zhruba čtyřměsíčním vyjednávání svůj návrh stáhl.

„Všiml jsem si, že část opozice se staví odmítavě k jakékoliv změně ústavy, ať už se to týká výjimečného stavu, nebo dokonce i nezávislosti soudních orgánů. Tento postup odsuzuji, protože za těchto závažných okolností musíme udělat vše pro to, abychom se vyvarovali nejednotnosti a přeceňování. Po poradě s představiteli Národního shromáždění a Senátu jsem se rozhodl debatu o změně ústavy ukončit,“ prohlásil prezident po zasedání kabinetu.

Cílem plánované změny ústavy bylo umožnit odebírání občanství lidem usvědčeným z terorismu, kteří mají pas ještě z jiného státu. Navrhovaná reforma zároveň počítala se zjednodušením a zrychlením vyhlašování výjimečného stavu.

Kritici upozorňovali zejména na to, že by změna de facto zavedla dvě nerovnoprávné skupiny občanů. Lidé s dvojím státním občanstvím by mohli přijít o své francouzské doklady, zatímco těm, kteří mají pouze francouzské občanství, by zůstaly.

Debatu o změně ústavy poznamenala také rezignace socialistické ministryně spravedlnosti Christine Taubiraové, která v lednu odstoupila právě na protest proti Hollandově reformě.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme