SÚKL spustil náhradní řešení pro elektronické recepty. Některým lékařům ale nefunguje

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spustil náhradní řešení pro vydávání elektronických receptů. Používat je nebylo možné od loňského prosince kvůli sporu o licenci s původním dodavatelem programu společností Tronevia. Podle SÚKL systém ode dneška funguje, záleží ale na lékařích, jak si zapracují software.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

léky, vitamíny, prášky, zdraví, zdravotnictví, nemoc

léky, vitamíny, prášky, zdraví, zdravotnictví, nemoc | Foto: CC0 Public domain

„Za nás systém určitě běží, byl spuštěn, žádné technické problémy v tuto chvíli nemáme hlášeny. Víme, že už bylo předepsáno i vydáno několik receptů,“ řekla mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

„Vlastní nasazení do jednotlivých lékařských a lékárenských softwarů závisí na konkrétních společnostech. My je k tomu nemůžeme nutit, je to jejich dobrovolné rozhodnutí,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od dnešního dne by měly znovu fungovat elektronické recepty. Některým lékařům se je ale předepsat nedaří, zjistila Iveta Vávrová

U některých lékárnických řetězců bude systém podle Lucie Šustkové fungovat až v pondělí.

Elektronické recepty měly začít fungovat po několikaměsíční pauze. Ne všichni lékaři, kteří je dnes chtěli předepsat, ale uspěli.

„Vznikne tam záznam, ale přijde mi hláška: ‚Nepodařilo se odeslat elektronický recept'. V tuto chvíli opravdu nevím, kde je chyba,“ popsal potíže praktický lékař Cyril Mucha.

E-recepty dnes nedostanou ani pacienti na pražské poliklinice v Italské ulici.

„V tom souboru, který je odesílaný, jsou určité rozdíly a bohužel to nefunguje tak, jak by mělo. Museli jsme požádat autory našeho nemocničního systému, musí upravit odesílaný soubor,“ vysvětlil technik z IT oddělení Jan Maštalíř.

Dočasné řešení

Původní systém na elektronické recepty v polovině prosince zablokoval na základě předběžného opatření soudu poskytovatel služby, společnost Tronevia. Firma tvrdí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv nezaplatil za autorské licence.

SÚKL následně i s ministerstvem zdravotnictví slíbily, že do konce března spustí náhradní program.

„Ze strany externích subjektů probíhalo testování systému, které je ukončeno, a proběhlo úspěšné předepsání a vydání několika elektronických receptů. Systém bude fungovat ke dni 31. 3. 2016,“ uvedl ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Podle Blahuty nebudou pro vydání e-receptů potřeba nové registrace. Náhradní program má zprovoznit soukromá firma, které státní ústav zaplatil přes 3,5 milionu korun.

Jde ale jen o dočasné řešení. SÚKL už připravuje výběrové řízení na nový software, který budou lékaři povinně používat pro předepisování léků od ledna 2018.

ČTK, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme