Belgický soud vyslechne Abdeslama, podezřelého z podílu na útocích v Paříži

Salah Abdeslam dnes přijde k belgickému soudu. Vyjádřit se má k mezinárodnímu zatykači vydanému Francií. Ta požádala Belgii o jeho vydání, protože ho chce soudit za listopadové teroristické útoky v Paříži, na kterých se údajně podílel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický právník Sven Mary je právníkem Salaha Abdeslama, který je spojován s loňskými atentáty v Paříži

Belgický právník Sven Mary je právníkem Salaha Abdeslama, který je spojován s loňskými atentáty v Paříži | Zdroj: Reuters

Salah Abdeslam, který má francouzské občanství, nejprve vydání do Francie odmítal. Poté ale podle svého obhájce Svena Maryho změnil názor a očekává se, že dnes bude s tímto krokem souhlasit.

Vydávací procedura trvá v Belgii 60 dní ode dne zatčení. Pokud se obviněný proti rozhodnutí o vydání odvolá, může to být až 90 dní.

Mary už ale minulý týden oznámil, že to prý nehrozí. Abdeslam se podle něj chce vrátit do Francie, žádné odvolání proto nechystá a nebude vznášet ani námitky.

Belgická policie zadržela Abdeslama před čtrnácti dny při razii na bruselském předměstí Molenbeek. Vyšetřovatelé už ho také vyslechli. Abdeslam jim řekl, že chtěl při útocích v Paříži loni v listopadu spáchat sebevražedný atentát na stadionu Stade de France. Nakonec si to prý rozmyslel.

Vyšetřovatelé se ale domnívají, že mu spíše selhalo odpalovací zařízení. Později Abdeslam využil svého práva nevypovídat. Podle belgického ministra spravedlnosti Koena Geense mlčel, i když se ho vyšetřovatelé ptali na teroristické útoky na bruselské letiště a metro z minulého týdne.

Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme