Leoš Heger: Čínská medicína je akceptovatelná, ale nemůže být hrazena ze zdravotního pojištění

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přinesla mimo jiné deklaraci o podpoře česko-čínských center tradiční čínské medicíny. Právě tuto oblast pozorně sleduje i poslanec za TOP 09 Leoš Heger, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že celý proces medicínské spolupráce s Čínou začal během období, kdy působil jako ministr zdravotnictví.

„Podepisoval jsem s čínskou ministryní zdravotnictví konkretizaci dohody o spolupráci, a už v té době se mluvilo o jednotlivých fakultních nemocnicích, dokonce i o té čínské medicíně,“ podotýká v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Nesdílí také velmi ostré výpady vůči čínské medicíně, které se podle něj objevily ze strany některých zdravotnických kruhů. Připomíná zároveň, že v Česku je tolerováno například lázeňství, které zahrnuje celou řadu procedur, které jsou pro pacienty velmi prospěšné.

Dalším medicínským extrémem je léčitelství, které se také toleruje – někdy se zaťatými zuby – ale v žádném případě podle něj nemůže být hrazeno ze zdravotního pojištění. To platí i pro tradiční čínskou medicínu. „Je to akceptovatelné, pokud to zůstane sférou, která je samoplátecká,“ podotýká.

A pokud se ve velkém městě uživí jedno centrum čínské medicíny, tak mohou být v dalších městech nebo krajích další, pokud budou mít popularitu a najdou si své samoplátce. Pochybuje ale, že by šlo řádově o tisíce center.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio