Některé lékařské obory jsou v ohrožení, vláda by měla jednat, vyzývá ČLK

Česká lékařská komora (ČLK) varuje před rostoucími problémy v tuzemských zdravotnických zařízeních. Zástupci doktorů vyzývají vládu, aby zasáhla a vypracovala krizový plán na záchranu českého zdravotnictví. Obsahovat by měl zejména výrazné zvýšení platů zdravotníků a změnu systému lékařského vzdělávání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle ČLK se rozpadá péče v tak základních oborech, jako jsou chirurgie, gynekologie a porodnictví či vnitřní lékařství. Prezident ČLK Milan Kubek si myslí, že by vláda měla zasáhnout jako celek.

„Problémy ve zdravotnictví se dlouhá léta neřeší a v současnosti již jsou tak hluboké, že jejich řešení není pouze v silách samotného resortního ministra. A za dostupnost a bezpečnost zdravotní péče zodpovídá občanům celá vláda,“ řekl Kubek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potřebách českého zdravotnictví mluvili předseda ČLK Milan Kubek a náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp

Problém je podle ČLK hlavně v nízkých mzdách zdravotníků a v systému vzdělávání. V důsledku toho je ve zdravotnických zařízeních nedostatek kvalifikovaných lékařů a sester, obchází se zákoník práce, a to se pak negativně odráží na kvalitě péče o pacienta.

Podle Kubka není ČLK schopná za stávajících podmínek garantovat bezpečnou zdravotní péči. „Protože přetížení a unavení pracovníci častěji chybují,“ poznamenal.

Výzva k tvorbě krizového plánu

ČLK chce, aby nynější kabinet vypracoval krizový plán s kroky, které by měly dojít naplnění ještě za jeho mandátu, tedy zhruba do dvou let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace je vážná, shodli se viceprezident ČLK Zdeněk Mrozek a Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Sama komora navrhuje kroky jako zvýšení plateb za státní pojištěnce, zdravotní daň na tabák a alkohol, právo pacienta na svobodnou volbu zdravotnického zařízení, která nebude omezována zdravotními pojišťovnami, stejné platby od pojišťoven za stejné výkony, vyšší platy zdravotníků, kvalitnější a intenzivnější vzdělávání a podobně.

ČLK chce také právo kontrolovat „personální vybavení“ zdravotnických zařízení. „Abychom mohli občanům garantovat, jestli daná nemocnice je bezpečná, či nikoli. V současnosti, kdy většinu nemocnic zřizují kraje a samy sebe mají kontrolovat, ten systém nefunguje a bezpečnost pacientů je ohrožována,“ dodal Kubek.

„Situace je opravdu velice vážná,“ upozornil Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Já možná nesouhlasím s některými kroky, které komora navrhuje, nicméně ta situace vážná je a měli bychom ji neprodleně řešit.“

„Je otázkou, zda pouhé zvýšení mezd nějakým způsobem tito situaci vyřeší, Myslím, že je trochu pozdě. Situaci můžeme možná zastabilizovat, ale už se nevrátí lidé, kteří už odešli.“

„Měli bychom opravdu říci, jak situaci řešit. A jediným řešením je jakási restrukturalizace sítě,“ míní Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme