Poslední důl v Ústeckém kraji na konci března končí

31. březen 2016

Veselou trachtací dnes (31.3.) skončila jedna důležitá kapitola severočeského průmyslu. Na Mostecku byl oficiálně uzavřen poslední hlubinný uhelný důl – důl Centrum. Ke konci zaměstnával 300 lidí.

„Za starých dobrých časů tu bylo lidí mnohem víc. Fárala tu asi tisícovka chlapů,“ říká Michal Váhal, jeden z těch, kteří na dole Centrum vydrželi až do konce. „Kdy byly zlaté časy hornictví? Asi v osmdesátých letech,“ vzpomíná jeho kolega Petr Červený. Ten má hornictví doslova v krvi jeho otec kdysi jednomu z uhelných dolů řediteloval. On teď asistuje u zavírání posledního z nich.

„Tehdy se tu razilo střelnou prací, dobývalo se komorováním, což byla práce nebezpečná, ale bylo to to hornictví,“ konstatuje Petr Červený.

Další z horníků, Jan Ďurec, vysvětluje redaktorce Lence Šobové, kde vlastně jsou. „Ukazuje mi klec a těžní jámu. Prostě cestu dolů. Cestu, kterou se pod zem dostávali horníci i vozíky na uhlí. Dnes vyjede poslední. Symbolický konec, spojený s veselicí, je pro současné i bývalé zaměstnance Centrumky vlastně smutný,“ popisuje redaktorka.

Do posledního hlubinného dolu v Ústeckém kraji se dnes (31.3.2016) fáralo naposledy

Uprostřed haly, kde pracovávaly takzvané „ženy v oběhu“ a kam teď přicházejí němečtí turisté ustrojeni v hornickém, aby si užili výlet do hlubiny, tři horníci vysvětlují, jaký je rozdíl mezi horníkem a havířem.

„Ne všichni to rozlišují, ale my si na to potrpíme,“ říká Ďurec. „Havíři jsou ti, co fárají. Tam to byla vždycky trochu jiná práce. Tam je to o partě. Jeden na druhého se musí úplně spolehnout. Je to jiné,“ vysvětluje.

Teď přijdou havíři o práci. A region o kus něčeho, co k němu dlouhá léta neodmyslitelně patřilo. „Bývala tu spousta dolů. Šachty k Mostecku patřily. Je smutné, že to končí,“ konstatuje Petr Červený.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.