Prezident Miloš Zeman navrhuje bezvízový styk s Čínou

Prezident Miloš Zeman je pro zavedení bezvízového styku s Čínou. Zrušení víz podle něj přinese příliv čínských turistů. Řekl to při návštěvě Královéhradeckého kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na návštěvě Královéhradeckého kraje

Miloš Zeman na návštěvě Královéhradeckého kraje | Zdroj: ČTK

„Samozřejmě jsem o tom s čínským prezidentem mluvil. Probíhá takzvaná vízová facilitace. Rozšiřujeme počet generálních konzulátů v Číně. Provádíme takzvaný vízový outsourcing. To znamená, že víza se mohou vydávat i mimo konzuláty,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman už na začátku týdne prohlásil, že oceňuje pětiletá víza pro čínské podnikatele. Díky nim nemusí čínští podnikatelé žádat o povolení pokaždé, když si plánují cestu do Česka. Teď ale Zeman uvedl, že by obě země měly v uvolňování vízové politiky jít ještě dál.

„Finální cíl je vízová facilitace, to znamená skutečně zrušení víz. A mimochodem právě ten příliv čínských turistů si toto vynutí. To uznamená, že i naši byrokrati budou přinuceni k trochu rychlejšímu pohybu,“ řekl prezident.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD Českému rozhlasu potvrdil, že souhlasí s prezidentem a Česko by se mělo snažit zjednodušit proces získávání víz pro čínské občany. Snaha by ale měla být oboustranná, řekl Zaorálek:

„Na české straně jsme provedli celou řadu kroků pro to, aby se zjednodušily formuláře, aby se zkrátily doby, a aby se skutečně vytvořil prostor pro daleko větší uspokojení těch, kteří mají zájem do České republiky přijet. Požádal jsem čínskou stranu, aby podobné kroky udělala také. Protože tam ještě ty formáty často fungují daleko zdlouhavěji.“

Bezpečnostní riziko?

Pokud by Česko skutečně zrušilo vízovou povinnost pro čínské občany, nemůžeme podle sinologa Martina Kříže rozhodně očekávat příliv Číňanů do Česka:

„My si vždycky typicky představujeme, že když se uvolní vízová politika, tak se celá miliarda Číňanů nahrne do České republiky. Ale to samozřejmě není reálné. Pokud někdo chce legálně z Čínské lidové republiky vycestovat, musí jako první krok získat cestovní pas. Ten také čínské úřady nevydávají na počkání úplně každému.“

Kříž se zároveň nedomnívá, že by případné zrušení víz znamenalo nějaké bezpečnostní riziko:

„Pro nelegální migranty nebo i pro tajné služby vízum nepředstavuje takovou silnou bariéru, kterou by nepřekonali. A pokud se pro běžné turisty a slušné lidi usnadní cestování, tak na tom Česká republika rozhodně škodná nebude. A to bezpečnostní riziko tak velké není.“

Miloš Zeman dnes taky řekl, že mezi Českem a Čínou budou létat tři linky. Díky tomu se prý výrazně zvýší počet čínských turistů v Česku.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme