Osmičlenná rodina iráckých uprchlíků se chce vrátit z Brna do vlasti

Osmičlenná rodina iráckých uprchlíků, která před několika týdny přijela do Brna, se rozhodla k návratu do Iráku. Uvedl to nadační fond Generace 21, který přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku do Česka organizuje. Fond také odložil žádost o přidělení bytů rodinám uprchlíků v Jihlavě. Zdůvodnil to tím, že Iráčané ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy nejsou spokojeni s vyhlídkami na budoucnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Důvodem rozhodnutí této rodiny je podle fondu to, že prarodičům se „zoufale stýská a chtějí umřít v rodné zemi. Vzhledem k silným rodinným vazbám s nimi chce odjet celá rodina.“

Nespokojení se svou budoucností jsou i někteří iráčtí křesťané z Okrouhlíku u Jihlavy.

„I přes intenzivní dialog důvody skutečně neznáme a vlastně ani nevíme, jak si svou budoucnost představují,“ uvádí Generace 21 na svém webu.

„Nevíme, zda opustí Českou republiku a pokusí se usadit v jiné členské zemi EU, zůstanou v ČR a vystoupí přitom z programu NF G21, nebo zda se vrátí do Iráku.“

„Oni si musejí požádat o vrácení pasů, které jsou uložené u českého státu,“ říká mluvčí Generace 21 Martin Frýdl, co teď musejí uprchlíci udělat, aby mohli Českou republiku opustit.

„A v okamžiku, kdy dostanou pasy zpátky, tak pak mohou vycestovat z České republiky. Je to otázka dnů nebo několika málo týdnů. Záleží skutečně na technickém procesu.“

Nadační fond z tohoto důvodu odložil podání žádosti o přidělení bytů rodinám uprchlíků v Jihlavě.

Mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis Českému rozhlasu potvrdil, že rada města žádnou žádost o přidělení bytů zatím neřešila.

„Na zasedání rady města Jihlavy se očekávalo, že budou na stůl položeny žádosti o byty, což se nestalo. Jihlavská radnice dosud nemá oficiální informace o tom, co se vlastně s uprchlíky bude dít. Město Jihlava nevstupuje do jejich rozhodnutí, kde hodlají pokračovat ve svém životě,“ popisuje.

Česká vláda schválila přesídlení 37 křesťanských rodin z Iráku, celkem 153 lidí, loni v prosinci.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme