Zemřela architektka Zaha Hadid. Držitelka Pritzkerovy ceny podlehla infarktu

Zaha Hadid, britská architektka iráckého původu, dnes ve věku 65 let zemřela. Držitelka mnoha prestižních ocenění, jako například Pritzkerovy ceny, podlehla v nemocnici v Miami infarktu. Mezi její nejznámější stavby patří Londýnské centrum plaveckých sportů, kde v roce 2012 závodili olympionici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská architektka iráckého původu Zaha Hadid  v muzeu současného umění a architektury v Římě v roce 2009

Britská architektka iráckého původu Zaha Hadid v muzeu současného umění a architektury v Římě v roce 2009 | Zdroj: Reuters

„Měla zásadní význam. Byl to jeden z největších zjevů současné moderní architektury. Přestože její tvůrčí dráha není dlouhá, tak stačila realizovat desítky staveb po celém světě,“ řekl historik architektury Zdeněk Lukeš.

Stavby Zahy Hadid stojí ve Spojených státech, Číně, Rusku i v evropských městech. „Veřejnost svými pracemi, které byly velmi originální, doslova uhranula,“ dodal Zdeněk Lukeš.

K jejím nekrásnějším dílům podle něj patří kromě olympijského plaveckého stadionu třeba výstavní síně v Michiganu nebo New Yorku. „Často jsou to monumentální díla velkých rozměrů, ale někdy taky komorní stavby,“ shrnul.

Zaha Hadid předsedala porotě, která z návrhů na knihovnu na Letenské pláni vybrala stavbu Jana Kaplického. K její realizaci ale nakonec nedošlo.

Představitelka takzvaného dekonstruktivismu za své celoživotní dílo v roce 2015 dostala takzvanou Královskou zlatou medaili, kterou schvaluje samotná britská královna.

Hanka Shánělová, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme