Na desítkách míst po celém Česku se nepůjde spát. Děti i rodiče čeká Noc s Andersenem

Káčátko proměněné v krásnou labuť, nahý císař nebo zamilovaná mořská víla. Pohádky Hanse Christiana Andersena ovlivnily řadu generací. Už po šestnácté se tak dnes koná akce Noc s Andersenem. Pohádkovou noc se soutěžemi zažijí děti i s Českým rozhlasem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noc s Andersenem

Noc s Andersenem | Foto: Martin Kutil

„Některé jeho pohádky mají smutný konec, ale jsou hezké. Mně se líbí,“ říká oslovená dívka.

Pohádky Hanse Christiana Andersena děti milují. Už řadu let se tak scházejí na desítkách akcí, které Noc s Andersenem po celém Česku nabízí. V knihovnách tak mohou poslouchat čtení nebo třeba soutěžit. Tak jako dříve ve Všestarech.

Akce se koná vždy na přelomu března a dubna při příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví ve stejný den - 2. dubna.

„Plníme tu takový kvíz, který je o Andersenovi. Máme třeba vyplnit, kde se narodil,“ prozrazovaly děti.

Nejen poznání je ale hlavní myšlenkou akce. Co vedlo k nápadu uspořádat první ročník, řekla Českému rozhlasu jedna ze zakladatelek Miroslava Čápová:

„Nejdůležitější pro rozvoj čtenářských návyků je ten okamžik večer před usnutím. Z knihovny víme, že ne všechny děti se pohádky dočkají. I proto děláme Noc s Andersenem, abychom rodiče trošku vyburcovali, aby dětem hodně četli.“

Že jsou právě Andersenovy pohádky dobré k budování vztahu dětí ke knihám, potvrdil i překladatel František Frélich.

Noc s Andersenem v Českém rozhlase v Praze dne 26.3.2010 | Foto: Khalil Baalbaki

„Ta jedinečnost je mimo jiné dána tím, že chtěl, aby to děti zaujalo. Zároveň ale chtěl, aby četli třeba i s prospěchem a ocenili humor pohádek i dospělí. Tomuto dvojímu cíli se snažil přiblížit.“

I proto se také na letošním ročníku nebudou bavit jenom děti, ale i jejich rodiče. V desítkách knihoven, škol i jiných institucí se dnes zkrátka spát nepůjde.

Pohádkovou noc zažijí děti i s Českým rozhlasem. Zítřejší výročí narození dánského spisovatele připomene od 19 do 24 hodin Rádio Junior i Dvojka.

„Každou hodinu máme soutěž, budou to různé pohádkové kvízy, samozřejmě z archivu Českého rozhlasu. Kromě soutěží se můžeme těšit na naprosto báječné hosty – mima a herce Michala Nesvadbu, písničkáře Jaroslava Samsona Lenka a herce a takového skrytého čerta Martina Dejdara,“ říká dramaturgyně Magdalena Šorelová.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme