Evropa potřebuje jiný azylový systém než Dublinské dohody, říká německá tajemnice pro integraci

Evropa by měla využít přechodné snížení počtu přicházejících uprchlíků a najít imigrační strategii pro budoucnost. V Praze to řekla německá státní tajemnice pro integraci Aydan Özoğuzová. Byla na několika českých ministerstvech a kromě jiného vysvětlovala i to, jak Německo aktuálně zvládá vysoký počet žadatelů o azyl. Uprchlíky podle ní nelze k integraci jednoduše přinutit zákonem. Klíčovou roli hraje kromě státu i společnost, která běžence musí přijmout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci při výuce německého jazyka

Uprchlíci při výuce německého jazyka | Zdroj: Reuters

Chystaný německý zákon o integraci počítá se sankcemi pro uprchlíky, kteří se nebudou například chtít učit německy.

Aydan Özoğuzová ale připomíná, že k takovému požadavku patří i férová nabídka jazykových kurzů. I když se jejich kapacita zdvojnásobila, pořád jich není dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropa musí využít oddechový čas v migrační krizi, aby připravila nový azylový systém, říká něm. tajemnice pro integraci. Více od V. Bergera

Dalším sporným bodem je plánovaná povinnost pro uprchlíky mít pevně stanovený trvalý pobyt na určitém místě v Německu. Má bránit tomu, aby se všichni uprchlíci stahovali do velkých měst, kde hledají práci a komunitu krajanů.

Özoğuzová chce uprchlíky lépe informovat o možnostech práce i na venkově, aby ve městech nevznikala ghetta. Zákaz stěhovat se po Německu pro běžence navíc musí podle ní být jen dočasný.

Osmičlenná rodina iráckých uprchlíků se chce vrátit z Brna do vlasti

Číst článek

Kromě toho také Německo stále doufá, že k přijímání uprchlíků se dobrovolně přidají i středoevropské země. Pro začátek by prý stačilo, aby jednotlivé státy řekly, kolik lidí jsou reálně schopné přijmout.

Mohly by pak přestat přijímat uprchlíky, kteří se dostanou do Evropy po vlastní ose, ale zato přímo z krizových oblastí pomocí kontingentů odvážet do bezpečí lidi prokazatelně ohrožené válkou.

Do Evropy teď přichází méně uprchlíků | Foto: Reuters

Německá tajemnice pro integraci si myslí, že by to mohlo uklidnit i české obavy o bezpečnost. Původ uprchlíků v kontingentech by se totiž prověřoval.

Özoğuzová má sama přistěhovalecké kořeny, je muslimka, a vadí jí, když se islám automaticky spojuje s terorismem. Říká to i v narážce na výroky některých politiků ze zemí Visegrádské čtyřky z nedávné doby například po loňských útocích v Paříži.

Afghánský prezident i rakouská reklama se snaží zastavit odchod Afghánců do Evropy

Číst článek

Evropa se teď prý může nadechnout, do Německa i jinam do vnitrozemí přichází v porovnání s loňskem jen málo uprchlíků. Ten čas se ale nesmí podle Aydan Özoğuzové promarnit.

Počet migrantů zřejmě brzy znovu poroste a Evropa potřebuje jiný azylový systém než Dublinské dohody, které na takový nápor nebyly stavěné.

Uprchlíci si v Berlíně pořizují fotografie s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Foto: Reuters

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme