Okamžiky uplynulých let „ukotvil“ fotograf a kameraman Petr Sirotek v černobílých snímcích

1. duben 2016

V Leica Gallery Prague od 1. dubna vystavuje Petr Sirotek své fotografie zpodobující zátiší a cestopisné snímky z Nepálu pořízené při horolezecké expedici na pátou nejvyšší horu světa Makalu v roce 1973. Ve Školské 28 v Praze 1 si můžete výstavu nazvanou Okamžiky uplynulých let prohlédnout do 19. června.

Petr Sirotek je více známý jako kameraman dokumentárních filmů, než jako fotograf. Od poloviny 70. let minulého století jako kameraman Krátkého filmu natočil v průběhu patnácti let přes 200 filmových dokumentů a realizoval dvacet autorských filmů. Některé z nich reprezentovaly Československo na mezinárodních filmových festivalech.

Zajímavá je ale i Sirotkova tvorba fotografickáZátiší nejsou dle autora jen mrtvým světem odložených, samotě propadlých předmětů, ale spíše prostředím, jež dotváří svět živých a tvoří tak kotviště našich vzpomínek. To si lze ověřit při prohlídce druhého z vystavovaných cyklů, věnovaného cestě Petra Sirotka do Nepálu: „Rozhodně tam to tehdy bylo naprosto jiné, než je to dnes,“ vzpomíná fotograf, „my jsme v podstatě byli jedna z prvních horolezeckých expedic a úplně první československá expedice, která dostala povolení ke vstupu do tehdy uzavřeného království Nepál.“

Při příležitosti konání výstavy Okamžiky uplynulých let vychází dvě publikace, které shrnují jeho celoživotní dílo a které budou pokřtěny při příležitosti slavnostního zahájení výstavy.

Spustit audio