Valdštejnská zahrada se po zimě opět otevřela veřejnosti

Veřejnost si ode dneška může znovu prohlédnout Valdštejnskou zahradu na Malé Straně v centru Prahy. Senát ji po zimní pauze otevřel pro veřejnost. Nejviditelnější změnou je lešení na části paláce, přes léto se totiž bude opravovat střecha a fasáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnskou zahradou se už tradičně procházejí pávi. Letos jich je celkem sedm

Valdštejnskou zahradou se už tradičně procházejí pávi. Letos jich je celkem sedm | Foto: Senát PČR

Nově jsou také patinovány sochy, které zahradu zdobí. Jde o kopie děl slavného nizozemského sochaře Adriana de Vriese.

„Jsou lesklejší, což byl cíl. I barevně se trošku zcelily a dostaly takový jednotný ráz. Nejsou tam žádné rušivé elementy,“ přibližuje správce historického mobiliáře Martin Brouček. Do budoucna se počítá také s opravou pískovcových podstavců.

Chloubou Valdštejnské zahrady je hejno pávů. Jeden z nich přes zimu uhynul, letos se jich proto mezi návštěvníky bude procházet jen sedm. Pávi jsou teritoriální a velmi hlasití.

Přehrát

00:00 / 00:00

Valdštejnská zahrada se po zimě opět otevřela veřejnosti. Lidé mohou prostory obdivovat až do října

„I samotní senátoři někdy během schůze, pokud jsou v přilehlých prostorách jednacího sálu otevřená okna, mohou slyšet velmi hlasité zvuky, které pávi vydávají,“ říká tisková tajemnice Senátu Eva Davidová.

„Nicméně patří to ke koloritu naší zahrady a myslím, že se s tím nejen zákonodárci, ale například také pracovníci Kanceláře Senátu už sžili,“ dodává.

Návštěvníci zahrady prý pávy rádi krmí. To ale ptákům spíš škodí, než prospívá. „Letošní zimu nepřežila jediná bílá pávice. Měli jsme tady pár bílých pávů, samce a samici. Bohužel oba byli nemocní. Zejména u pávů vyplývají nemoci z toho, že je lidé velmi často krmí navzdory našim požadavkům, které jsou součástí návštěvních řádů,“ upozorňuje Davidová.

Valdštejnská zahrada může sloužit jako spojka pro pěší mezi Klárovem a Valdštejnským náměstím, poskytuje ale také stovky míst k sezení a relaxaci. K jejím zvláštnostem patří sala terrena nebo umělá krápníková stěna.

„Na krápníky někteří nenechaví turisté i lezou a stoupají si na ně. Způsobují nám tam škody, takže to musíme čas od času restaurovat,“ stěžuje si Brouček.

Tým, který se o Valdštejnskou zahradu stará, teď upírá pozornost zejména k velké voliéře s výry. Každým dnem by se totiž měla vylíhnout mláďata.

Sochy ve Valdštejnské zahradě byly nově patinovány | Foto: Senát PČR

Ve Valdštejnské zahradě rostou například krokusy | Foto: Senát PČR

Kašnu uprostřed malého bazénku ve východní části Valdštejnské zahrady zdobí Herkulova socha | Foto: Senát PČR

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme