Spousta rozhodnutí je hodně emocionálních, říká Jan Talafant k případu irácké rodiny, která se chce vrátit do vlasti

1. duben 2016

Osm křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří v České republice hledali azyl, se chce vrátit zpět do vlasti.

Jde o iráckou rodinu ubytovanou v Brně. Cestu do České republiky jim zajistil Nadační fond Generace 21. Rodina návrat odůvodnila steskem prarodičů po domově. Ředitel tohoto nadačního fondu Jan Talafant je hostem vysílání Českého rozhlasu Plus.

Rozhodnutí rodiny podle něj ještě nemusí být definitivní. „My se domníváme, že spousta těch rozhodnutí je hodně emocionálních. Je to součást posttraumatického stresu, nebo toho, že přišli do nové země. Takže ve všech případech může nastat změna, i když ti dva starší manželé vypadají velmi rozhodnutí,“ říká Talafant.


„Někteří z těch lidí zažili opravdu strašné věci a najednou, když přijdou na bezpečné místo, následuje obrovská euforie, že jsou v bezpečí, že jsou konečně tady, a třeba po týdnu zase nastává propad dolů – deprese, zoufalství, někdy hněv,“ vysvětluje Jan Talafant.

„Pokud se rodina rozhodne ukončit spolupráci s nadačním fondem a nepřijímat dál pomoc, tak to může udělat, může požádat o zrušení azylu, vrácení pasu a podle ministerstva vnitra dostanou zpátky své cestovní doklady. V nich bude třicetidenní výjezdní vízum a do této doby musí opustit Českou republiku a Evropskou unii,“ vysvětluje Talafant další postup a dodává, že nadační fond bude jednat se sponzory o případné pomoci rodině s návratem do Iráku.

K neshodám došlo i u rodin uprchlíků v Jihlavě – nadační fond odložil podání žádosti o přidělení bytů. „Dozvěděli jsme se, že jim v Iráku kdosi slíbil, že v Evropě to bude úžasné, že tu bude ráj, všechno bude dokonalé. Určitě to nebyl nikdo z Nadačního fondu Generace 21 a oni se k tomu přesto upínají,“ říká Jan Talafant a pokračuje: „Tito lidé se můžou rozhodnout, že tady zůstanou, že pomoc přijmou, ale musíme počkat.“

Celý rozhovor si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , jpr
Spustit audio