Co se děje v mysli autisty, se snaží přiblížit výstava v Pardubicích

Pardubická radnice bude dvě noci svítit modře. Město se připojí ke Světovému dni autismu, který připadá na sobotu 2. dubna. Budova úřadu bude nasvícená už od dnešního večera. Smyslem je podpořit rodiny autistů a vůbec všechny, kdo s nimi pracují, podílejí se na jejich léčbě nebo na výzkumu vrozených poruch autistického spektra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Třídu Míru

Pohled na Třídu Míru | Foto: Šárka Kuchtová

Různé doprovodné akce budou probíhat během celého měsíce dubna. Například v rámci výstavy nazvané Co nám dělá radost si mohou zájemci přečíst vzkazy lidí s poruchou autistického spektra nebo jejich blízkých.

„S myšlenkou přišli sami rodiče, když jsme se ptali, jak by rádi přenesli veřejnosti své starosti, obavy, potíže. Byl to jejich nápad, že by rádi psali vzkazy, osobní zpovědi, a tím by chtěli ukázat svou nelehkou situaci veřejnosti,“ vysvětluje koordinátorka akce Gabriela Bělková z Dětského rehabilitačního centra a školky Lentilka.

Jedná se už o čtvrtý ročník osvětové akce, která se snaží přiblížit myšlení autistů. „Tím, že jsou hodně v úzkosti, se více zaměřují na jejich svět. Ve vzkazech popisují, že mají radost ze stále se opakujících činností, ze svých hraček. Hodně tam popisovali, že rádi chodí do přírody. Některé děti mají velmi zajímavé záliby, jako třeba vesmír. Hodně rádi jsou se svými rodinami,“ přibližuje Bělková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubice se připojí ke Světovému dni autismu. O akci mluvila její koordinátorka Gabriela Bělková

Osobám s poruchou autistického spektra pomáhají stereotypy, protože jim dodávají pocit jistoty. Je pro ně velmi důležitá struktura času a struktura prostoru.

„Autisté jsou rádi, když ví, co je bude čekat, kdy pro ně třeba přijde maminka do školky, co bude třeba následovat po některé činnosti,“ říká Bělková.

Domnívá se, že autisté mohou žít spokojený život, cílem pedagogů a pečovatelů ale je nenechávat je příliš v jejich světě. „Cílem je opravdu začít s podporou dětí co nejdříve, aby v tom jejich světě byly hodně málo a přišly vlastně sem do našeho světa,“ uzavírá Bělková.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme