Brabec věří, že prodloužení povolení pro Dukovany nezhorší vztahy s Rakouskem

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO se neobává, že by prodloužení povolení pro první blok jaderné elektrárny Dukovany zhoršilo vztahy mezi Českem a Rakouskem. Vídeň ale rozhodnutí českého Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, který ve středu udělil povolení na dobu neurčitou, kritizuje a chce, aby ho prověřila Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Dukovany (ilustrační foto) | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Podle Brabce Rakousko už dřív akceptovalo, že Česko bude energii vyrábět jinak.

„Otevřeně se budeme navzájem informovat o tom, co chceme udělat. Tak, aby rakouská veřejnost neměla pocit, že česká strana dělá nějaké, řekněme, utajené kroky. Ale toto určitě nemohla být novinka, protože my jsme informovali o tom, že se pravděpodobně půjde tou cestou, kdy Státní úřad pro jadernou bezpečnost byl požádán o povolení,“ uvedl ministr.

Dolnorakouský radní pro životní prostředí Stephen Pernkopf označil prodloužení povolení za skandál. Podle něj by mělo Česko reaktor okamžitě odpojit a místo toho vyrábět energii pomocí větrných a vodních elektráren.

„Je to skandál první velikosti. Prodloužit životnost prvního bloku, která vypršela už na konci loňského roku, což zatajili. Po provozovateli elektrárny se navíc vyžaduje, aby dodatečně přeložil bezpečnostní doklady. Už to je skandál sám o sobě,“ řekl Pernkopf.

„Je to zaručeně špatný signál po skandálu kolem zmanipulovaných zkušebních kontrol na podzim loňského roku,“ upozornil Pernkopf na nedávné chyby, kvůli kterým čtvrt roku stály tři ze čtyř bloků Dukovan.

Již včera označil rozhodnutí českého Státního ústavu pro jadernou bezpečnost za zklamání rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter.

V červenci 2014 totiž podle něj mezinárodní výbor pro plnění úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí (ESPOO) rozhodl o nutnosti vytvoření přeshraničního posouzení dopadů na životní prostřední v případě jaderné elektrárny v ukrajinském městě Rivne, čímž podle něj vznikl precedens.

„To je ale úplně jiný příběh v jiné situaci,“ reagoval Brabec.

Každý jinou cestou

Dukovany leží asi 30 kilometrů od hranic s Dolním Rakouskem. Rakousko tvrdí, že Česko mělo před prodloužením provést přeshraniční studii posouzení dopadů na životní prostředí. Podle českého ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO to nutné není:

„My jsme rakouskou stranu upozorňovali, že to podle našeho názoru nic nevyžaduje.“ Stejný názor má i společnost ČEZ.

Podle Pernkopfa by i Česko mělo rozvíjet vodní a větrnou energetiku: „I Česko by mohlo rozvíjet vodní a větrnou energetiku, ale oni ne: vybrali si tu zdánlivě levnější cestu a spolu s tím i větší bezpečnostní riziko pro region.“

Podle ministra Brabce by měly obě strany respektovat, že jdou každá jinou cestou.

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Jindra

ČTK, David Černý, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme