ČSSD řeší, kde vzít 320 milionů pro Altnera. Zřejmě si bude muset půjčit

Sociální demokracie řeší, kde vzít skoro 320 milionů korun pro bývalého advokáta Zdeňka Altnera. Soud totiž v léta trvajícím sporu pravomocně rozhodl, že mu strana musí zaplatit za jeho služby ve sporu o Lidový dům. Pravděpodobně si na to bude muset půjčit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

O úvěru mluví třeba místopředseda sociální demokracie a ministr vnitra Milan Chovanec.

„Máme dvě nebo tři varianty řešení. Předloží je místopředseda pro hospodaření pan inženýr Starec ve středu příští týden a samozřejmě součástí toho je, že včera dostal mandát k vyjednávání s finančními ústavy o krytí této částky formou navýšení úvěru sociální demokracie,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSSD řeší, kde vzít 320 milionů korun pro bývalého advokáta Altnera. Podrobnosti od Lenky Jansové

Variantu úvěru připustil také předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Návrhy na úspory a také možnou půjčku má probrat vedení příští středu. Do kampaně pro letošní podzimní krajské a senátní volby chtěla dát ČSSD asi 100 milionů. Je možné, že se bude škrtat právě tady.

Největší díl z částky, kterou má strana advokátovi Altnerovi zaplatit, představuje pokuta, která narostla za šestnáct let sporu. Podle předsedy Bohuslava Sobotky je to dědictví z minulosti.

„Celý spor je neblahé dědictví z 90. let. Je to neblahé dědictví z doby, kdy ve vedení sociální demokracie byli Ivo Svoboda a Miloš Zeman. Tehdy byly podepsány příslušné smlouvy, na jejichž základě následně rozhodovaly soudy. Nepochybně to rozhodnutí bude znamenat výrazný zásah do hospodaření sociální demokracie,“ řekl Sobotka.

Podle Zemana jsou pokutu odpovědní jeho následovníci

Prezident Miloš Zeman upozornil, že za pokutu jsou podle něj zodpovědní jeho následovníci v čele ČSSD, včetně Bohuslava Sobotky.

„Zasloužil jsem se a cítím se odpovědný za to, že sociální demokracie, mimo jiné s pomocí advokáta Altnera, znovu získala Lidový dům, který byl od té doby celou dobu zdrojem jejích příjmů. Považuji za odpovědné ty, kdo 15 let s touto kauzou nic nedělali, za ztrátu tří set milionů korun pro sociální demokracii,“ prohlásil Zeman.

V posledních letech ČSSD ročně hospodaří se zhruba dvěma sty miliony korun.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme