Dva turečtí novináři napsali o vývozu zbraní do Sýrie, hrozí jim doživotní trest

Před soudem v Istanbulu stanula dvojice novinářů obviněných ze špionáže. Za článek zveřejněný v deníku Cumhuriyet jim hrozí až doživotní vězení. Během soudního jednání se před budovou soudu sešly stovky lidí, včetně opozičních politiků, aby vyjádřili svůj nesouhlas s omezováním svobody slova v Turecku. Případ dvojice novinářů vzbudil i mezinárodní ohlasy. Turecký prezident Erdogan ale omezování médií popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktor deníku Cumhuriyet Can Dündar před soudem v Istanbulu

Šéfredaktor deníku Cumhuriyet Can Dündar před soudem v Istanbulu | Zdroj: Reuters

„Jsme obviněni z velezrady, ze špionáže, ohrožení bezpečnosti státu. Přitom jsme prostě publikovali článek o tom, jak turecká tajná služba vozí zbraně do Sýrie. A státním orgánům se to nelíbilo. Nebyl to teroristický čin, ale prostě novinařina,“ usmívá se šéfredaktor Cumhuryetu Can Dündar.

Přehrát

00:00 / 00:00

S obviněným šéfredaktorem deníku Cumhuriyet Canem Dündarem natáčel Jaromír Marek

Sídlo opozičního deníku hlídá bezpečnostní agentura se samopalem, ozbrojená ochranka je i ve vstupní hale. Deník Cumhuryet je dnes jedním z posledních médií, která se staví kriticky k turecké vládě.

„Tady v Turecku máme prezidenta, který nemá rád kritiku a považuje ji za osobní útok. A každého kritika neváhá označit za teroristu. Což je velmi nebezpečné,“ říká Dündar.

On a ankarský zpravodaj novin Erdem Gül publikovali informace o dodávkách zbraní, které měly podpořit syrskou opozici bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. Zbraně ale údajně skončily u radikálních islamistů z Fronty an-Nusrá.

Poté, co článek vyšel, byli zatčeni. Ve vazbě strávili tři měsíce, teď stanuli před soudem.

„26. února nás propustili. Bylo to překvapivě brzy, ve srovnání s jinými, kteří byli ve vazbě roky. Možná tomu pomohl mezinárodní tlak,“ myslí si Dündar.

S obviněným šéfredaktorem deníku Cumhuriyet Canem Dündarem natáčel Jaromír Marek | Foto: Jaromír Marek

Svoboda tisku v Turecku čelí poslední dobou silnému tlaku. Na pomyslném žebříčku je země mezi Mexikem a Kongem. Úřady zavírají opoziční novináře i celé mediální domy. Naposled noviny Zaman.

„Představme si, že Turecko je auto. Prezident Erdogan se žene plnou rychlostí proti zdi, ale my všichni v tom autě taky sedíme. Nejen pro svobodu tisku, ale pro všechny občanské svobody, teď nastaly v Turecku těžké časy. Mnoho témat je pro média tabu. Jak se potom mají lidé ve volbách rozhodovat? Vždyť nemají přístup ke svobodným informacím. Nezávislí novináři pracují pod velkým tlakem,“ popisuje Dündar.

Prokuratura navrhuje pro novináře doživotní vězení. Sám prezident Erdogan hrozí, že autoři zaplatí za článek tvrdou cenu. Can Dündar ale věří, že soud nakonec jeho i kolegu osvobodí:

„Kdybychom žili v demokratické zemi, náš případ by se ani k soudu nedostal. Ale žijeme v Turecku, kde má velký vliv prezident. Prezident má vliv i na justici. Výsledek proto není jistý.“

„Prezident Erdogan bere tento případ velmi osobně. Nenechá nás jen tak jít, protože se bojí, že by si jej dovolili kritizovat i další. Bude to trvat dlouho, ale nakonec nás musí osvobodit,“ dodává Can Dündar.

S obviněným šéfredaktorem deníku Cumhuriyet Canem Dündarem natáčel Jaromír Marek | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme