Běženci na ostrově Chios strhli plot a opouštějí uprchlický tábor

Několik stovek migrantů strhlo v uprchlickém zařízení na řeckém ostrově Chios plot kolem střediska a vydalo se k přístavu. Informovala o tom agentura Reuters. Běženci tak protestují proti dohodě EU s Tureckem, na jejímž základě mají být ti, kteří nedostanou azyl, deportováni zpět do Turecka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na řecko-makedonské hranici poblíž obce Idomeni

Migranti na řecko-makedonské hranici poblíž obce Idomeni | Zdroj: Reuters

Video na řeckých webových stránkách ukazuje desítky migrantů, včetně mnoha dětí a žen, jak se svými věcmi odcházejí po silnici k přístavu.

Podle policejního mluvčího opustilo tábor asi 300 lidí. Policie nezasahuje, jen situaci monitoruje. Snaží se běžence přesvědčit, aby se vrátili.

Kolem vyhošťování, která mají začít v pondělí, panují nejasnosti. Oznámeno bylo zatím jen to, že v první skupině vrácených migrantů bude asi 500 lidí. Není však jasné, z jaké oblasti by migranti měli putovat, zda půjde o vnitrozemí či některý z ostrovů.

Nejistota způsobuje paniku v přeplněných uprchlických táborech, kde jsou běženci druhým týdnem drženi a nesmí opustit zařízení. Stanoví to dohoda mezi EU a Tureckem, která začala platit 20. března.

Předtím mohli uprchlíci volně z táborů odcházet, takže odplouvali do řeckého vnitrozemí a pak dále do západní Evropy.

Na ostrově Chios dnes v noci podle agentury DPA došlo ke rvačkám mezi Syřany a Afghánci a dva muži museli být převezeni se zraněními do nemocnice.

"Říkají, že nechtějí do Turecka a bojí se o svou bezpečnost po včerejších potyčkách," řekl policejní mluvčí na ostrově Chios.

Ke střetům mezi Afghánci a Syřany došlo dnes také v přeplněném uprchlickém táboře v Pireu, zraněno bylo nejméně osm lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme